Sezona

Letnja vremenska prognoza za Crnu Goru, Grčku, Tursku, Egipat i Hrvatsku: Kada je pravo vreme za odmor

Komentari

Autor: Tara Tomović

17/07/2021

-

08:02

Letnja vremenska prognoza za Crnu Goru, Grčku, Tursku, Egipat i Hrvatsku: Kada je pravo vreme za odmor
Letnja vremenska prognoza za Crnu Goru, Grčku, Tursku, Egipat i Hrvatsku: Kada je pravo vreme za odmor - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najvažniji parametar pri biranju destinacije, ali i perioda za letovanje jeste i vremenska prognoza. Međutim, kako je vreme postalo vrlo nepredvidivo, posebno u našem regionu, savet stručnjaka je da se dobro informišete barem dve nedelje pre polaska na put. Iako meteorolozi nisu u mogućnosti da do detalja predvide kakvo će vreme biti u avgustu i septembru, grube procene su ipak, dostupne.

Pročitajte kakvo se leto predviđa na omiljenim destinacijama srpskih turista.

Crna Gora

Milena Lazarević, urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i diplomirani master meteorologije kaže da se ovog leta za Crnu Goru predviđa leto sa manje padavina.

"Prve toplotne talase očekujemo u drugoj polovini jula. Oni u proseku neće trajati dugo, ali će se često javljati. Modeli za područje Crne Gore daju nešto toplije i suvlje leto od proseka", kaže ona i dodaje da za detaljniju prognozu, odnosno potencijalne oluje koje su karakteristične za primorje, svakako se treba informisati pred put.

Grčka

Nacionalni grčki meteorološki servis objavio je dugoročnu prognozu za leto 2021. godine, odnosno jun, jul i avgust. Kako predviđaju, leto će biti relativno toplije, uz nekoliko toplotnih talasa kada će u nekoliko uzastopnih dana temperature biti iznad proseka.

U pogledu padavina, predviđaju se normalni, pa čak i suvlji uslovi.

AP/Thanassis Stavrakis

 

Sa tim je saglasna i Lazarević koja takođe ističe da će Grčka tokom većeg dela leta biti sunčana i topla.

"Prosečna temperatura oko 30°C, jutarnja oko 17°C. Kada je reč o olujama njih je teško, odnosno gotovo nemoguće prognozirati za tako dug period. One nastaju jako brzo, pogotovo na moru i leti. Toplota i vlaga u kombinaciji su glavni okidači za oluje", ističe.

Egipat

Vreme na Crvenom moru je gotovo perfektno u avgustu, ali se se spremite na visoke temperature koje nije baš uvek lako izdržati, posebno ako nema vetra. Prosečne temperature do kraja jula i u avgustu neće prelaziti 42. podeljak, a od druge polovine septembra se prognoziraju nešto podnošljivije temperature u proseku 35 stepeni.

Pixabay

 

Turska

Prosečna temperatura u avugstu u Antalijskoj regiji je 27 stepeni, dok maksimalna ide do 33 stepena Celzijusa. Međutim, ovog leta se predviđa najtopliji mesec u ovoj zemlji sa prosečnim temperaturama do 36 stepeni i gotovo nijednom kapi kiše. Temperatura Sredozemnog mora u Antalijskoj regiji je u proseku oko 28 stepeni u avgustu.

Hrvatska

Raspoloživi prognostički materijal za vreme u većem delu Hrvatske navodi da se predviđa vreme toplije od višegodišnjeg proseka. Pritom je u julu i naročito u avgustu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrednosti.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske napominju da se ne može isključiti pojava toplotnih talasa, ali da se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati.

"Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše nedelju dana unapred) koje će, bude li potrebno, sadržati upozorenje na vrućinu", dodaje se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

profimedia

 

Iako se predviđa vreme toplije od proseka, svakako su mogući i prodori hladnog vazduha (npr. prolaskom hladnog fronta), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za letnje mesece.

"Prognoza količine padavina mnogo je složenija od prognoze temperature, posebno na sezonskoj skali, pa je i njena pouzdanost manja. Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosečne, uz umerenu verovatnoću ostvarenja prognoze", prognoziraju.

Komentari (0)

Putovanja