Sezona

Destinacija u komšiluku sve traženija među srpskim turistima: "All-inclusive za četvoročlanu porodicu 1.200 evra"

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/08/2023

-

12:35

Destinacija u komšiluku sve traženija među srpskim turistima: "All-inclusive za četvoročlanu porodicu 1.200 evra"
Destinacija u komšiluku sve traženija među srpskim turistima: "All-inclusive za četvoročlanu porodicu 1.200 evra" - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tekst objavljen u Njujork tajmsu o iskustvu novinarke Valerije Safronove koja je prisustvovala Kala festivalu u Dermiju, bacilo je potpuno novo svetlo na Albaniju kao turističku destinaciju koja postaje sve konkurentnija i traženija - ne samo u Evropi, već i svetu.

Preko 3.500 mladih obučenih u prozirne šortseve i kratke topove, u kaubojskim čizmama  početkom juna okupilo se u Dermiju gde su na mesečini đuskali uz strane di-džejeve, a danju provodili vreme na plaži praktikujući jogu. Celodnevni paketi za Kala festival, koji su uključivali ulaznice i smeštaj, mogli su da se kupe već od 370 dolara, što je dosta jeftinije od sličnih festivala u SAD koji su naplaćivali dvonevnu ili trodnevnu ulaznicu - bez smeštaja, za oko 200 do 400 dolara.

I to je samo jedan od festivala koji privlači sve više turista u zemlju.

U prilog tome da je Albanija sve traženija među stranim turistima, svedoče i podaci da je samo u prva tri meseca 2023. godine, ova zemlja doživela skok posetilaca za 54 odsto u odnosu sa isti period 2019. godine. A prema poslednjem zvaničnom podatku albanske vlade, čak 600 hiljada turista boravilo je na albanskom primorju u junu ove godine.

Boris Firicki sa sajta Albania.rs u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je to povećanje od 18 odswto u odnosu na 2022. godinu, što ide u prilog procenama da će Albaniju ove godine posetiti oko 25 odsto više turista u odnosu na prošlu, kada je u toj zemlji boravlio čak sedam i po miliona gostiju.

"Kada su u pitanju turisti iz Srbije, ove godine beležimo veće interesovanje u odnosu na prethodnu sezonu uz očekivanja da će broj putnika biti između 20 i 25 odsto veći i time dostići ili prevazići brojku iz rekordne 2021. godine. Precizne podatke o broju srpskih i regionalnih turista u Albaniji tokom leta možemo očekivati tokom septembra", kaže Firicki.

Prema poslednjim podacima, čak 40 odsto inostranih turista u Albaniju dolazi iz Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH i sa područja Kosova. Među internacionalnim gostima najviše prednjače Poljaci sa sedam odsto, Italijani pet odsto, Nemci pet odsto, a beleži se sve veći porast turista iz Velike Britanije, Španije i drugih evropskih zemalja.

profimedia

 

Međutim, primetan je i trend tipova turista koji se mogu svrstati u nekoliko grupa prema tome koja mesta biraju za letovanje, ističe Firicki.

"Putnici koji na odmor dolaze sa decom i porodicom najčešće za svoje letovanje biraju Drač, Sarandu, Himaru ili Valonu, dok mlađi putnici radije biraju plaže sa noćnim provodom i festivalima poput Dermija, Drimadesa, mesta Ćeparo, Ćeret i drugih. Ono što je poslednjih godina u Albaniji veoma često jesu ture reginalnih i evropskih agencija tokom juna i septembra, kada je vreme prijatnije i kada sve veći broj nešto starijih putnika posećuje letovališta Albanije", kaže on.

Cene neznatno skočile

Firicki u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su cene u proseku za pet do 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, što je povećanje koje je uobičajeno i nije u većoj meri uticalo na to da pustnici iz regiona manje ili više biraju Albaniju kao destinaciju za svoje letovanje.

"Što se tiče cena vanpansionskih usluga, odnosno cena u restoranima, marketima, ležaljki na plažama - one su gotovo identične kao i prethodnih godina, međutim, treba napomenuti da je ove godine odnos albanske valute (albanski lek) prema evru nešto drugačiji, te se u tom segmentu može osetiti povećanje cena, posebno od strane turista", kaže on i nastavlja:

"Primera radi, obrok u restoranu koji smo ranijih godina plaćali 2.000 leka, odnosno 16 evra, sada možemo platiti 2.200 leka, ali što će u konvertovanoj valuti biti 19€, te se u tom pogledu može osetiti blaga promena u cenama vanpansionskih sadržaja"

Ipak, kaže da je najosetnije povećanje cena bilo u letovalištu Ksamil, na jugu Albanije koje je u poslednjih nekoliko godina postalo izuzetno traženo, a često ga porede i sa evropskim Maldivima, pa nije ni čudo što se smatra "najinstagramičnijim" mestom u Albaniji.

"Uopšteno gledano, Albanija je i dalje ubedljivo najpovoljnija destinacija za letovanje za naše turiste, što potvrđuje i povećano interesovanje ove sezone", dodaje Firicki.

Unsplash

 

Kao primer navodi all-inclusive odmor od sedam dana za četvoročlanu porodicu u Draču koji je bilo moguće rezervisati za svega 1.200 evra, dok su cene na jugu Albanije takve da smeštaj za sedmodnevno letovanje za četvoročlanu porodicu u hotelu sa uključenim doručkom košta oko 500 evra.

"Kako je ove godine Albanija izuzetno tražena i od strane naših, ali i od strane evropskih turista, trenutno je gotovo nemoguće pronaći dostupan smeštaj za odmor u avgustu ili je ono što je dostupno moguće rezervisati uz znatno više cene", kaže on.

Za odmor najbolji Drač, provod u Dermiju

Iako se najveći broj naših turista nalazi u Draču, popularni su i Saranda, Valona i Ksamil. Osim ovih gradova i letovališta, sve više se traže mala i mirnija mesta poput plaže Borš na kojoj je i dalje moguće istinski odmoriti čak i u centralnom delu sezone, mesta Ćeparo i drugih manjih plaža u regiji Jonskog mora.

"Zanimljivo je da je već sada potražnja za rezervacijama i putovanjima u septembru znatno viša u odnosu na prethodne godine, te očekujemo zavidan broj naših turista, ali i putnika iz regiona u Albaniji, a posebno na jugu Albanije gde je vreme za letovanje idealno toplo i prijatno sve do sredine oktobra", kaže Firicki.

Albanija se, zahvaljujući brojnim muzičkim festivalima u letnjoj sezoni, sve više pozicionira kao party Meka.

"Uz regiju oko plaže Dermi kao destinacije za dobar provod, Albaniju sve češće biraju oni koji žele da uživaju u dobrom provodu i festivalima. Na ovoj plaži se od maja do septembra održavaju brojni muzički festivali sa nastupima poznatih izvođača, a posebnu čar ove plaže predstavlja mogućnost da budete smešteni i u apartmanskom smeštaju i u luksuznim hotelima sa pet zvezdica, ali u kampovima koje veoma rado biraju mladi"

"Osim Dermija, kao jedan od većih gradova u Albaniji za goste koji žele noćni provod izdvaja se Valona, ali i grad Saranda na samom jugu Albanije", zalkjučuje Firicki u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (1)

Ceca

27.08.2023 09:42

Pošto jednu zemlju čine ljudi i njihova kultura, jasno će vam biti zašto tamo više ne želim ići! Bila sam prošle godine ( sve treba videti) i to je to!

Putovanja