Fudbal

Pretnje navijača, ogorčeni predsednik i "Juve je Juve": Šta je sve obeležilo Vlahovićev odlazak iz Fiorentine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

20:46

Pretnje navijača, ogorčeni predsednik i "Juve je Juve": Šta je sve obeležilo Vlahovićev odlazak iz Fiorentine
Pretnje navijača, ogorčeni predsednik i "Juve je Juve": Šta je sve obeležilo Vlahovićev odlazak iz Fiorentine - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Transfer Dušana Vlahovića u iz Fiorentine u Juventus najskuplji je ove zime, jer je srpski napadač za 75 miliona evra pojačao "Staru damu". Istovremeno, Vlahović je postao i najskuplji srpski fudbaler u istoriji. Međutim, svota novca koja je plaćena za njegov dolazak nije najzanimljiviji momenat u celoj priči - od pretnji navijača koji su ga do juče kovali u zvezde, do izjava o "Juventusovom DNK", Vlahovićev transfer izazvao je veliku pažnju javnosti.

Vlahović, koji je karijeru počeo u beogradskom Partizanu, 2018. godine je prešao u Fiorentinu, za koju je na 98 mečeva postigao 44 gola. Srpski napadač je "eskplodirao" prošle godine, kada je i dospeo na fudbalski radar velikana.

On je u 2021. izjednačio rekord serije A po broju postignutih golova, koji je postavio Kristijano Ronaldo takođe dok je bio igrač Juventusa, a u jednoj kalendarskoj godini je postigao 33 gola.

Mašimo Paolone/LaPreše via AP

 

Kada se pogleda ovakva statistika, nije ni čudo što je za Vlahovićem vladala prava pomama ove zime. Povezivan je srpski fudbaler sa nekoliko velikih evropskih klubova, a čini se da je najviše zainteresovan bio engleski Arsenal.

Nekoliko puta je klub iz Londona povećavao ponudu za Srbina, ali do konačnog dogovora nije došlo već je, očigledno, Juventus imao uverljivije argumente.

Ogorčeni predsednik

Pravi "začin" u Vlahovićevoj transfer sagi konstantno je dodavao predsednik Fiorentine Roko Komizo, koji je svim silama želeo da sačuva napadača na stadionu Artemio Franki.

Upravo je Komizo u oktobru 2021. godine u svom saopštenju objasnio da Vlahović ipak neće ostati u klubu, iako je imao takvu ponudu koja bi ga učinila najplaćenijim igračem u istoriji Fiorentine. 

Bez obzira na to što je svota za koju je Vlahović prešao u redove Juventusa najveća prodaja u istoriji Fiorentine, Komizo je, čini se, bio prilično ogorčen načinom na koji je čitav transfer protekao.

AP Photo/Luca Bruno

 

Tako je predsednik Fiorentine izjavio da su "Vlahovićevi pregovori bili puni laži i neiskrenosti", kao i da su "Vlahovićevi agenti svaki put odbijali kada bi engleski klub napravio ponudu, iako bi Fiorentina otvarala pregovore". Uporedio je Vlahovićevu situaciju sa situacijom u kojoj se nalazi Pari Sen Žermen sa Kilijanom Mbapeom.

"Njihovi planovi bili su isti kao što su planovi Mbapeovih agenata - da ode kao slobodan igrač, i da zarade više novca", rekao je Komizo.

Pretnje navijača

Kao da već nije bilo dovoljno napeto kada je u pitanju situacija sa Vlahovićevim transferom, navijači Fiorentine odlučili su da dodaju ulje na vatru. 

Nezadovoljni time što će srpski napadač pojačati jednog od najljućih rivala, ekipu Juventusa, u blizini stadiona ljubičastih su razvili transparente u kojima se Vlahoviću šalju poruke mržnje, ali i otvorene pretnje.

Vlasti u Firenci su, zbog toga, po sopstvenom nahođenju odlučile da Vlahoviću dodele polciijsku zaštitu. Najveći razlog za ovakvu odluku polciije bile su poruke na društvenim mrežama, koje su bile posebno oštre i preteće, preneo je italijanski list Republika.

Trend prema kom najbolji igrači Fiorentine prelaze u Juventus traje još od 1990. godine, kada je to učinio Roberto Bađo. Poslednji u nizu koji su Firencu zamenili Torinom su Đorđo Kjelini i Federiko Kjeza, koji danas čine okosnicu bjankonera.

"Juve je Juve"

Dušan Vlahović je sa Juventusom potpisao ugovor do 2026. godine, a zarađivaće sedam miliona evra po sezoni. Zadužio je dres sa brojem sedam, ali bi trebalo da mu pripadne čuvena centarforska "devetka" kada Alvaro Morata napusti klub, što se očekuje najkasnije do leta.

Vlahovićev agent Darko Ristić je na pitanje novinara zašto je srpski napadač pojačao baš Staru damu, odgovorio samo sa "Juve je Juve", dodajući da je presudan bio "šarm bjankonera".

Euronews/Printscreen

Nalsovna strana italijanskog lista "TutoSport" 

Sam Vlahović se na predstavljanju rekao da se "mnogo stranih timova interesovalo za njegov dolazak, ali da je izbor bio lak, jer u Juveovom DNK postoji borba do poslednjeg momenta, žeđ za pobedom do kraja, što je deo i njegovog karaktera".

Istovremeno, Vlahović nije propustio priliku da se zahvali svima u Fiorentini, a posebno je izdvojio bivšeg trenera Ćezara Prandelija - i to ne bez razloga.

Upravo je Prandeli Vlahoviću, kao mladom napadaču, ukazao poverenje i verovao u njega, što ga je svakako poguralo do fenomenalnih partija u ljubičastom dresu.

Šesti Srbin u Juventusu

Prandeli je napustio Fiorentinu u martu 2021. godine, a samo nekoliko dana pre što je otišao sa trenerske pozicije, Vlahović je, nakon postizanja het-trika protiv Beneventa, govorio o tome koliko je Prandeli značajan za njegovu karijeru.

"Trener mi je dao prostor i verovao je u mene u trenutku kada je sve to bilo komplikovano. Sve mu dugujem", rekao je Vlahović o Prandeliju.

Dušan Vlahović postao je šesti sprski fudbaler koji je obukao crno-beli dres Juventusa. Pre njega su to činili Vladimir Jugović, Zoran Mirković, Darko Kovačević, Ivan Ergić (koji nije ni debitovao za prvi tim Juventusa) i Miloš Krasić.

Najveći trag u Staroj dami je svakako ostavio Vladimir Jugović, fudbaler koji je imao sličan put kao Vlahović.

Takođe je ponikao u beogradskom klubu, ali u Crvenoj zvezdi, a u Juventus je prešao iz Sampdorije 1995. godine.

Jugović je sa crno-belima osvojio Ligu šampiona, Seriju A, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport