Tenis

Đoković trenira iako mu je viza još "pod lupom": Svi čekaju odluku austalijskog ministra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, L'Equipe, BBC, The Age

12/01/2022

-

16:52

Đoković trenira iako mu je viza još "pod lupom": Svi čekaju odluku austalijskog ministra
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nalazi se u Australiji gde trenira kako bi se spremio za učešće na predstojećem Australijen openu. Međutim, i dalje je neizvesno da li će Đoković zaista zaigrati na prvom gren slemu sezone. Uprkos tome što je sud u Australiji presudio u korist srpskog tenisera nakon što je on proveo tri dana u karantinu jer mu je odbijena viza za ulazak u zemlju, ministar za imigraciju Aleks Houk i dalje ima pravo da Đokovića deportuje nazad u Evropu. 

Australijski portal "Ejdž" navodi da su vlasti te zemlje proširile istragu u vezi sa vizom Novaka Đokovića, a zvaničnici pregledaju njegovu dokumentaciju u vezi sa testiranjem i putovanjem. Ovaj list, pozivajući se na svoja i saznanja "Sidnej morning heralda", piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova proširilo istragu kada je u pitanju Đoković. Kako se navodi, ona će se sada baviti pitanjima njegove izolacije u Srbiji, izjavama u formularu za ulazak u zemlju i datumom testiranja na koronavirus.

Ministar za imigraciju Australije Aleks Houk takođe razmatra i da li da ukine Đokoviću vizu, na osnovu toga što preležan koronavirus u poslednjih šest meseci nije dovoljan za izuzeće ukoliko je neko nevakcinisan, navodi The Age. Takođe, australijski ministar može da ukine Đokoviću vizu navodeći da nije ispunio jedan od uslova koji se tiču, kako se navodi, "dobrog karaktera" onih koji žele da uđu u zemlju.

Dok čeka na odluku australijskih vlasti, Đoković ne odustaje od priprema za Australijen open, a danas je odradio i treći trening u "Rod Lejver areni" u Melburnu. Ovaj trening bio je otvoren za medije, a prisustvovali su i zvaničnici Australijen opena.

Novinar L'ekipa: Đoković je sve vreme nosio masku

Đoković se oglasio na Instagramu saopštenjem, zbog toga što je bilo različitih navoda u medijima u vezi sa njegovim postupcima od 16. do 18. decembra, odnosno u periodu kada je uradio PCR test na koronavirus. On je rekao da su u pitanju "pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane".

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", rekao je Đoković. Dodao je i da je osetio obavezu da odradi intervju za L’ekip "jer nije želeo da izneveri novinara, ali se postarao da drži propisanu distancu i nosio je masku sve vreme, osim kada su ga fotografisali".

Novinar francuskog lista L'ekip koji je radio intervju sa Đokovićem, Frank Ramela, objavio je juče tekst u kom se osvrće na svoj susret sa teniserom. Ramela je, kako navodi BBC, u tekstu napisao da je Đoković sve vreme nosio masku, a da nije hteo da je skine ni kada mu je to "traženo na pet minuta". Ramela je dodao i kako mu je rečeno da ne pita Đokovića o vakcinaciji i namerama za Australijen open, pa zato "nije ni uzeto u razmatranje da li je testiran na koronu".

Oglasili se iz Internacionalne asocijacije teniskih novinara

Potpredsednici Internacionalne asocijacije teniskih novinara, Sajmon Kambers i Izabel Mazi, oglasili su se saopštenjem.

"Vest da Novak Đoković nije rekao jednom od naših članova, kao i ostatku ljudi iz tog lista, da je testiran pozitivno na korona virus, duboko nas brine. Kao novinari, preduzimamo velike mere da poštujemo sva pravila i očekujemo da teniseri to isto čine. Da se zna, novinari moraju da budu potpuno vakcinisani kako bi putovali u Melburn na ovogodišnji Australijan open", navodi se u saopštenju.

Ko je Aleks Houk?

Konačna presuda o tome da li će Novak Đoković igrati na Australijan openu pripada 44-godišnjem političaru, članu vlade i stranke Skota Morisona, koji ima pravo da poništi donesenu odluku.

Nakon što je došao u žižu svetske javnosti zbog slučaja Novaka Đokovića, naročito veliku pažnju izazvao je u grčkim medijima koji su se danas bavili njegovim korenima. Naime, porodica Aleksa Houka je iz grčkog sela Hortijatis, današnjeg predgrađa Soluna. U Australiju su došli početkom pedesetih godina prošlog veka u potrazi za boljim životom. Poput mnogih grčkih Australijanaca treće i četvrte generacije, on jedva da govori grčki i nikada nije posetio zemlju porekla.

Diplomirao je na Univerzitetu u Sidneju, gde je završio osnovne studije iz umetnosti, a potom master iz državnih i javnih poslova. Služio je šest i godina u australijskoj kraljevskoj vojsci.

Što se njegove poslovne biografije tiče, Houk je do sada bio podsekretar odbrane, ministar za međunarodni razvoj i mir, državni ministar, podsekretar za unutrašnje poslove, državni podsekretar za imigraciju i zaštitu granica i podsekretar za finansije, kao i član parlamenta na različitim parlamentarnim pozicijama.

Njegovo učešće u političkom životu obeleženo je istaknutim javnim stavovima o društvenim pitanjima koji su znali da uzburkaju javnost. U prošlosti je pozivao na to da se istopolni parovi ne tretiraju jednako po zakonu jer je tvrdio da "oni potkopavaju instituciju tradicionalne porodice“. Godine 2018. podržao je i pravo crkvenih škola da ne primaju decu drugog pola.

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport