Tenis

Da li će Đoković propustiti i Rolan Garos: Posle izjava francuske ministarke otvoreno pitanje Novakog učešća na turniru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Telegraf

18/01/2022

-

20:01

Da li će Đoković propustiti i Rolan Garos: Posle izjava francuske ministarke otvoreno pitanje Novakog učešća na turniru
Novak Đoković - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što srpski teniser Novak Đoković nije mogao da se takmiči na prvom gren slemu sezone u Australji jer mu je ukinuta viza za ulazak u tu zemlju, postavlja se pitanje njegovog učešća na ostalim velikim turnirima ove godine. Podsetimo, Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije za ulazak u Australiju, ali je kasnije odlukom ministra za imigraciju morao da napusti Australiju. 

Đoković trenutno ima 20 osvojenih gren slem titula, isto koliko i njegovi najveći teniski rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal. Nakon što srpski teniser nije mogao da se takmiči u Australiji, otvorilo se pitanje nejgovog učešća na Rolan Garosu, turniru koji će se krajem maja i početkom juna održati u Parizu, naveo je Rojters.

Francuska ministarka sporta Roksana Maračineanu objavila je pre desetak dana kako će Đoković moći da se takmiči i bez vakcinacije, i dodala kako će Francuska odobriti medicinsko izuzeće na međunarodnim sportskim turnirima.

Preokret

Međutim, Maračineanu je juče dala potpuno suprotnu izjavu, dan nakon usvajanja zakona u francuskom parlamentu.

"Usvojen je zakon o vakcinalnom pasošu. Čim stupi na snagu, biće obavezan za sve koji žele da uđu u zgrade javnih službi, na stadione, u pozorišta i na koncerte. Vakcinalni pasoš biće obavezan za sve gledaoce, takmičare, francuske i strane profesionalce. Zahvaljujem se svim sportskim radnicima na tome što su ubeđivali i one retke nevakcinisane da prime vakcinu", napisala je na Tviter nalogu Maračineanu.

Da je nastala konfuzija u Francuskoj zbog oprečnih izjava, svedoči i to što je Teniska federacija Francuske, organizator Rolan Garosa, nedavno rekla da "radi sa vlastima na određivanju pravila po kojima će se strani sportisti primati bez vakcinacije". 

Iz Vimbldona "nema garancija"

Kada su u pitanju ostali gren slemovi ove sezone, US Open je i dalje daleko pa o njemu nema nikakvih informacija, ali Vimbldon se održava samo mesec dana nakon Rolan garosa - ovaj turnir u Londonu počinje krajem juna i traje otprilike do sredine jula.

Kako prenosi britanski Telegraf, još uvek nema garancija iz organizacije Vimbldona da će Đoković moći da učestvuje ukoliko ne bude bio vakcinisan, naročito s obzirom na velike probleme koje Velika Britanija ima sa koronavirusom.

Ovaj list piše i da je Sveengleski klub tenisa i kriketa (domaćin Vimbldona) spreman da ide "dalje nego što to zakon propisuje" sa kovid pravilima, baš kao što je to bio slučaj i prošle godine.

Potpuna zabrana učešća za nevakcinisane tenisere, međutim, verovatno nije moguća bez izričite odluke Vlade Velike Britanije, ali Đoković bi, ukoliko se ne vakciniše, mogao da se suoči sa znatnim restrikcijama tokom turnira, piše Telegraf.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport