Aktuelno

Vesić i Li Sjaopeng u Pekingu razgovarali o saradnji i prijateljstvu dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

18:42

Vesić i Li Sjaopeng u Pekingu razgovarali o saradnji i prijateljstvu dve zemlje
Vesić i Li Sjaopeng u Pekingu razgovarali o saradnji i prijateljstvu dve zemlje - Copyright Tanjug/Čedomir Milojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesic i ministar saobraćaja i transporta Narodne Republike Kine Li Sjaopeng danas su u srdačnom susretu razgovarali o produbljivanju saradnje dve zemlje.

Ministar saobraćaja i transporta Kine Sjaopeng je danas u Pekingu primio ministra Vesića i sa njim razmenio mišljenje o produbljivanju saradnje NR Kine i Srbije u oblasti saobraćaja i transporta, saopštilo je Kinesko ministarstvo saobraćaja i transporta na svom sajtu. 

Tanjug/Čedomir Milojević

 

Li Sjaopeng je poželeo dobrodošlicu delegaciji  koju predvodi  Goran Vesić i zahvalio na učešću na Međunarodnom forumu održivog transporta (2023).

On je istakao da Kina i Srbija  u oblasti saobraćaja i transporta neprekidno održavaju blisku, pijateljsku i konkretnu saradnju. 

Ministarstvo saobraćaja i transporta NR Kine želi da sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i transport Republike Srbije u okviru inicijative “Pojas i put” i okviru saradnje zemalja CIE sa NR Kinom produbljuje i pospešuje konkretnu saradnju u oblasti saobraćaja, kako bi postigli značajna dostignuća za otvorenu, konkretnu i sveobuhvatnu stratešku saradnju NR Kine i Srbije. 

Ministarstvo saobraćaja i transporta  NR Kine je osnovalo Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju, a ovaj centar će zajedno sa srpskom stranom organizovati obuku zaposlenih i druge aktivnosti.

Goran Vesić je izrazio zahvalnost Vladi NR Kine i kineskim kompanijama na pomoći za izgradnju i razvoj srpske saobraćajne infrastrukture,navodi se u saopštenju.

Rekao je da srpska strana pridaje veliki značaj jačanju saradnje sa Kinom u oblasti saobraćaja i transporta, izrazio želju da se poveća razmena sa Kinom u ovoj oblasti, kao i da se produbi saradnja dve zemlje u oblastima saobraćajne infrastrukture, saobraćajne opreme, kao i u oblasti vodnog i železničkog transporta, i da se na ovaj način postignu konkretni rezultati u odnosima dve zemlje.

Tanjug/Čedomir Milojević

 

Dve strane su se saglasile o uspostavljanju mehanizma saradnje na najvišem nivou, kao i o potpisivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji između dva ministarstva u najkraćem roku, kao i razmeni informacija o projektima u oblasti saobraćaja i transporta, kako bi se pokrenula konkretna saradnja, prenosi Ministarstvo građevinarstva Srbije.

Dve strane su danas potpisale “Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca između Ministarstva saobraćaja i transporta NR Kine i Ministarsva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija