Aktuelno

Zbog lažnih poreskih prijava i pranja novca uhapšeno devet osoba, oštetili budžet za 30 miliona dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

16:08

Zbog lažnih poreskih prijava i pranja novca uhapšeno devet osoba, oštetili budžet za 30 miliona dinara
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara i pranje novca, saopštio je danas MUP.

Uhapšeni su M. K. (44), D. B. (23), S. B. (49), N. K. (49), I. D. (30), N. G. (20), T.N. (71) i Ž. O. (47) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara i pranje novca, dok se  M. S. (27) tereti za krivično delo pranje novca, naveo je MUP. 

Osumnjičeni se terete da su od januara do avgusta ove godine podnosili poreske prijave neistinite sadržine preko više privrednih društava u kojima su bili formalni vlasnici i odgovorna lica, a na osnovu kojih im je isplaćen novac na osnovu neosnovanog povraćaja PDV u ukupnom iznosu od 30.014.798 dinara, koji je stečen kroz poresku prevaru u vezi sa porezom na dodatnu vrednost. 

Nakon toga osumnjičeni M. K. je navedena novčana sredstva, sa znanjem da potiču od kriminalne delatnosti, kako se sumnja, stavljao u legalne tokove, tako što je sa poslovnih računa privrednih društava kupovao razna materijalna dobra, izmirovao kredite i poslovne obaveze prema drugim pravnim licima koja su takođe pod njegovom kontrolom, dok je deo novca podignut u gotovini.

Na ovaj način, kako se sumnja, oni su oštetili budžet Republike Srbije za 30.014.798 dinara.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 

Hapšenje su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom u Kragujevcu, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Policija nastavlja rad na ovom slučaju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija