Aktuelno

U tužilaštvu saslušana poreska inspektorka osumnjičena za zloupotrebu položaja

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

13:43

U tužilaštvu saslušana poreska inspektorka osumnjičena za zloupotrebu položaja
U tužilaštvu saslušana poreska inspektorka osumnjičena za zloupotrebu položaja - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu danas je saslušana Danijela D. (58) zbog sumnje da je kao poreski inspektor u filijali Zemun zloupotrebila službeni položaj, saopštilo je danas VJT.

Posle saslušanja, na kojem je osumnjičena detaljno iznela svoju odbranu, tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da D. D. odredi pritvor da ne bi uticala na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovila krivično delo.

Osumnjičenoj se naredbom o proširenju istrage na teret stavlja da je tokom februara i marta 2022. godine kao zaposlena u Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi Filijala Zemun, iskoristila službeni položaj i ovlašćenja, sačinjavajući zapisnik o kontroli  privrednog društva "FORNAX GROUP" DOO iz Beograda u koji je unela lažne podatke u vezi kontrole, obračunavanja i plaćanja poreza na dodatu vrednost za ovo privredno društvo.

Na taj način je omogućila da se ovom privrednom društvu odobri i isplati nezakonit povraćaj PDV-a od  u iznosu od 11.665.312 dinara,  čime je pribavljena korist navedenom privrednom društvu, a u istom iznosu oštećen budžet Republike Srbije.

Pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu 21. avgusta ove godine pokrenuta je istraga protiv A. O, M. T, M. O, J. B, J.S, A. R. i D. N. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, poreska utaja i pranje novca, kojima su oštetili budžet Srbije za oko 350 miliona dinara.

Ova istraga je proširena 11. septembra godine naredbom o proširenju istrage protiv poreskih inspektora Lj. Š., D. S., Z. N., A. B. i T. V. zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja.

 

Komentari (0)

Srbija