Aktuelno

Imenovan novi šef BIA

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2023

-

14:02

Imenovan novi šef BIA
Imenovan novi šef BIA - Copyright Printscreen/TV Prva

veličina teksta

Aa Aa

Tomislav Radovanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saznaje Euronews Srbija.

Radovanović je nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsetimo, početkom novembra Aleksandar Vulin podneo je nepozivu ostavku na mesto direktora BIA. On je tada u saopštenju za javnost naveo:

"Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija susreću se sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu".

Kako je dodao, "SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA", napisao je tada Vulin.

Dodao je i da su sankcije koje su uvedene njemu dokaz, kako je istakao, njegove "uporne borbe za jedinstvo Srba, ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti".

Istog dana oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je komentarisao je ostavku koju je  podneo Vulin i rekao da su pritisci od prvog dana kada je Vulin došao na čelo BIA, te da on nikada nije radio ni za koga drugog osim za Srbiju.

"Na meni jednostavno nije da to komentarišem. Vulin mi je i drug sa kojim sam proveo mnogo vremena, razumem i njegovu reakciju, ali nije otišla njegova glava ili slično. Postojali su pritisci od početka kada je imenovan na tu dužnost, od prvog dana, i bilo je nedvosmisleno", rekao je Vučić.

U američkoj ambasadi u Beogradu rekli su povodom ostavke Vulina da "SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti".

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu", navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD u Beogradu.

Sjedinjene Države su u julu uvele su sankcije Vulinu zbog navodne "umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu".

"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu", navedeno je tada u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija