Aktuelno

Bivši pripadnik OVK Saljih Mustafa u Hagu pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora

Komentari

Autor: Miloš Milić

14/12/2023

-

10:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu je proglasilo bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafu krivim i osudilo ga na kaznu od 22 godine zatvora za mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i ubistva. Sud je ocenio da je prvostepena kazna od 26 godine doneta u decembru 2022. nesrazmerno velika u odnosu na druge presude u postupcima za slična krivična dela, ali je odbacilo većinu žalbenih zahteva Mustafinih branilaca.

Žrtve u optužnici bile su kosovski Albanci, mnogi od njih članovi Demokratskog saveza Kosova. On će kao naknadu za štetu nanetu žrtvama morati da isplati ukupno 207.000 evra.

Prema optužnici, Saljih Mustafa bio je komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije OVK, koja je pripadala operativnoj zoni Lab. To je prva konačna presuda za ratne zločine koju je doneo ovaj sud. 

Saljih Mustafa je prvostepenom presudom osuđen na 26 godina zatvora. Ta presuda je izrečena 16. decembra 2022. godine. Pretresni panel je tada optuženog oglasio krivim za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva.

Tada je Mustafa oslobođen optužbi za surovo postupanje kao ratni zločin. Odbrana je u februaru ove godine najavila žalbe na presudu. Žalbeni pretres održan je 26. i 27. oktobra 2023.

Optužen je po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti se za ratne zločine (proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo) koje su izvesni pripadnici OVK izvršili protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu kod Podujeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija