Politika

Stejt department: Presuda Saljihu Mustafi snažan korak ka obezbeđivanju pravde za žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2022

-

10:26

Stejt department: Presuda Saljihu Mustafi snažan korak ka obezbeđivanju pravde za žrtve
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

veličina teksta

Aa Aa

SAD su pozdravile presudu za nekadašnjeg komandira OVK Saljiha Mustafu, u prvom predmetu Specijalizovanih veća Kosova koji uključuje optužbe za ratne zločine, saopštio je Stejt department.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, osudila su Mustafu na jedinstvenu kaznu od 26 godina zatvora za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK, u logoru na imanju u selu Zlaš u aprilu 1999. godine.

"Kako je sudsko veće primetilo, odluka nije presuda protiv OVK ili Kosova, već se odnosi samo na individualnu krivičnu odgovornost okrivljenog. Ova presuda je snažan korak ka pomoći Kosovu da održi vladavinu zakona i obezbedi pravdu za žrtve. Takođe pohvaljujemo hrabrost pojedinačnih žrtava i svedoka koji su se javili i osuđujemo pretnje i zastrašivanja s kojima su se suočili. Bez ovih hrabrih pojedinaca pravda ne bi bila moguća", saopštio je portparol Stej departmenta Ned Prajs.

Mustafi se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vreme provedeno u haškom pritvoru, gde je, posle hapšenja, prebačen u septembru 2020. Predsedavajuća sudija je tokom obrazloženja presude podsetila da je tokom suđenja salušano više svedoka, koji su pričali o  traumatičnim događajima na imanju Zlaš, kao i da je u postupku učestvovalo osam žrtava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija