Aktuelno

Svi u sudnici su bili u suzama: Potresno svedočenje roditelja ubijene dece u Ribnikaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

28/12/2023

-

14:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svedočenjem roditelja ubijene dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje u parničnom postupku protiv maloletnog K.K. i njegovih roditelja. Njih je tužilo 27 članova porodica žrtava za naknadu nematerijalne štete.

Na današnje suđenje su došle porodice Božović, Čikić, Martinović, Aćimović, Kobiljski, Anđelković. Njihovo svedočenje je planirano za danas i sutra.

Oni traže krivca i pravdu za svoju ubijenu decu. Smatraju da je za masovno ubistvo u Ribnikaru odgovorna i škola, da su morali da primete da sa dečakom K.K nešto nije u redu. Naveli su i da ih kod roditelja dečaka čudi što ne smatraju da su odgovorni za ono što se dogodilo.

"Današnja saslušanja su bila potresna, ali na izvestan način i otrežnjujuća. Mnoge stvari koje smo čuli danas isto ukazuju na odgovornost i škole i porodice Kecmanović za ono što se dogodilo. Ne bih naravno pričao o detaljima van sudnice jer tek smo na početku postupka i ocenu svega onoga što smo danas čuli će na kraju dana doneti sud, ali mislim da smo danas imali priliku da shvatimo samo delić onoga što su ti ljudi doživeli", rekao je zastupnik porodica ubijene dece Ognjen Božović.

Prvi su svedočili roditelji Ane, Ninela Radičević i Ivan Božović koji su ispričali sve što im se desilo tog 3. maja, odnosno kako je njihova ćerka otišla u školu i kako su se osećali nakon saznanja da im je dete ubijeno.

Pričajući o porodici dečaka koji je počinio masovno ubistvo oni su rekli da to što roditelji nisu primetili da maloletni K.K. sprema molotovljeve koktele u sobi i priprema taj masakr, govori o tome kakva je to porodica.

Tokom svedočenja osvrnuli su se i na direktorku škole, pedagoga i psihologa i naveli da im nije jasno kako oni nisu prepoznali da nešto nije u redu sa K.K. Detaljno su ispričali kako je ovaj događaj uticao na njihovu porodicu, kako su se osećali tada i da vreme nije smanjilo njihovu bol. 

Euronews/Teodora Vasiljević

 

U sudnici je prisutan veliki broj medija i prijatelja porodica ubijene dece. Najpotresnija scena u sudnici dogodila se kada je Ninela Radičević rekla i da je prvi put svoju ćerku poljubila 6. maja pre 12 godina, a poslednji 6. maja ove godine kada je spremala sahranu. Nakon ovih njenih reči svi prisutni u sudnici su zaplakali.

Čikić: Pogađa hladnoća

Sudija je odredila pauzu nakon koje su nastavili da svedoče Andrijini roditelji - Suzana Stojiljkovic Čikić i Miloš Čikić. Oni su govorili o 3. maju, ali i bliskosti u njihovoj porodici.

Naveli su da ih pogađa hladnoća porodice dečaka koji je počinio masovno ubistvo i da je najporaznije za njih što se roditelji K.K. ne smatraju odgovornim za ono što se dogodilo. Majka ubijenog dečaka je posebno istakla da je tokom ispitivanja K.K, u krivičnom postupku protiv njegovog oca, ona postavljala pitanja i kod njega primetila hladnoću.

Kako je navela, K.K. je na njeno pitanje da li zna da joj je ubio sina, hladno odgovorio da zna, kao i da je majka koja je sedela pored njega, takođe imala isti izraz lica sve vreme tokom tog saslušanja. Ona je rekla da ih ta hladnoća pogađa.

Andrijin otac smatra da se iz policijskog izveštaja vidi da je K.K. pucao sa velikom preciznošću za koju je potrebno ogromno treniranje, odnosno obučavanje. On je kazao da su deca maloletnom ubici bila pokretne mete. Prema njegovim navodima, deca koja su išla sa K.K. u razred pričala su da je on čudan, odnosno kao da je lik iz igrice kojim rukovodi računar.

Nakon Čikića svedočili su roditelji Katarine Martinović.

Tužbu u ovom sporu za naknadu štete podnelo je ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbije.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.
U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Optužnica protiv oca i majke

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, pa se očekuje da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja i u tom krivičnom postupku. 

U ovom sudu vodi se još jedno suđenje po tužbi protiv porodice dečaka, škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, odnosno devojčice koja je ubijena u školi.

Komentari (0)

Srbija