Društvo

Red ispred Ribnikara: Građani pale sveće i ostavljaju cveće da bi odali počast ubijenim đacima i čuvaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

10:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji ubijene dece iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” i građani okupili su se jutros u 8.40 sati u Ulici kralja Milutina, ispred ulaza u školu kako bi odali počast ubijenim đacima i čuvaru u masovnom ubistvu koji se dogodio 3. maja.

Ulica kralja Milutina, gde je ulaz u deo škole u kom se dogodio masakr, je zatvorena. Građani u redu čekaju da ispred škole odaju počast stradaloj deci, ali i čuvaru škole.

Ponovo je jutros prefarban natpis "škola" na asfaltu ispred ulaza u Ribnikar. Roditelji su prosuli crvenu i sivu farbu po natpisu, a zatim je četkama i valjcima premazali preko. Prethodno je nekolicina roditelja pokušala bušilicom i brusilicom da fizički ukloni natpis ali nije uspela.

"Treći maj i dalje traje. Mi ćemo se i dalje okupljati svake srede i naredne godine", rekao je za Euronews Srbija jedan od okupljenih roditelja.

Ista akcija prekrivanja natpisa organizovana je i 16. decembra, kada su roditelji koji su je organizvali objasnili da je to simboličan čin, jer je njihova poruka da to više nije škola. Oni traže da se deo škole u kom se dogodila tragedija pretvori u memorijalni centar.

Inače, taj deo škole je sada prazan. Sva deca od prvog do osmog razreda nastavu pohađaju u drugom delu škole, iz Ulice Svetozara Markovića. Do 3. maja taj deo škole je bio namenjen za decu nižih razreda, dok je deo škole u kome se dogodila tragedija bio namenjen učenicima od petog do osmog razreda.

Podela među roditeljima

Roditelji dece iz Ribnikara imaju različite stavove po pitanju izgradnje memorijalnog centra. Roditelji ubijene dece i jedan deo roditelja čija deca idu u Ribnikar traže da se deo škole u kom se dogodio masakr pretvori u memorijalni centar. Drugi deo roditelja smatra da treba izgraditi memorijal u delu gde se neposredno dogodila pucnjava - ulaz u školu i kabinet istorije.

Sve je kulminiralo kada Savet roditelja "Ribnikara" nije izglasao oca ubijene devojčice Branka Anđelkovića za člana Školskog odbora te škole, uprkos preporuci države.

Od tragedije, do danas promenjeno je nekoliko direktora škole. Ovih dana, Olga Mitrović, podnela je ostavku, a na njeno mesto biće postavljen  Ljubomir Pjevović. On se sa te funkcije povukla iz ličnih razloga.

Inače, u Ribnikaru se 3. maja ove godine dogodila tragedija kada je učenik te škole ubio devetoro učenika i čuvara škole, a ranio šest osoba. Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora smenjena je dotadašnja direktorka Snežana Knežević koja je školom rukovodila od 2005. godine.

Na njeno mesto postavljena je Anđela Petrović, koja se na toj poziciji zadržala tri meseca, a zatim podnela ostavku. Učiteljica Olga Mitrović dolazi na njeno mesto i preuzela funkciju 5. oktobra. Dva i po meseca kasnije i ona je podnela ostavku.

Među okupljenima i političari

Okupljanje je zakazano u 8.40 sati, jer je tada učenik te škole počeo pucnjavu. Ispred škole su, među građanima, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i direktor kampanja pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, jedan od lidera Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović, kao i kandidat za gradonačelnika Beograda liste “Srbija protiv nasilja” Vladimir Obradović. 

Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar", 3. maja ove godine ubio je devet učenika i čuvara te škole, a ranio šest osoba. Dan kasnije, U. B. je u Malom Orašju i Duboni ubio devet osoba.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija