Aktuelno

Nastavljeno svedočenje roditelja čija su deca ubijena u Ribnikaru: Od suda zavisi da li će nastavak procesa biti javan

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

14:54

Nastavljeno svedočenje roditelja čija su deca ubijena u Ribnikaru: Od suda zavisi da li će nastavak procesa biti javan
Euronews/Teodora Vasiljević - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem roditelja ubijenih 3. maja u OŠ Vladislav Ribnikar nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv dečaka K.K, koji je počinio masovno ubistvo, i njegovih roditelja. 

Na suđenju su danas prvo svedočili Anđelko i Natalija Aćimović roditelji ubijene devojčice, koji su ispričali kako je ta porodica funkcionisala i koliko je njihova ćerka njima ulepšavala svaki dan.

Njihova ćerka ranjena je 3. maja ali je podlegla povredama 15.maja, a njen otac je opisao da je u bolnici bila natečena jer joj je jedan metak bio u glavi, dok su se oni svaki dan nadali da će ipak preživeti uprkos prognozama lekara.

Osvrnuli se sa na tužene, odnosno porodicu K.K. i to što je otac dečaka vodio u streljanu.

"Niko ne misli da je on (otac dečaka) imao želju da K.K. ubije toliko ljudi, ali mu je dao sredstvo da ubije", tvrdi  Anđelko Aćimović.

Svedočili su i roditelji ubijenog čuvara škole Dragana Vlahovića koji su rekli da je on bio najbolji od najboljih i da je mnogo voleo decu.

Sledeći svedoče članovi porodice Kobiljski.

Ročište trajalo šest sati

Jučerašnje ročište trajalo je šest sati i tada su svedočili članovi porodica Čikić, Božović i Martinović.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Dobričanin: Od suda zavisi

Advokatica Zora Dobričanin izjavila je danas da od odluke suda zavisi da li će nastavak parničnog postupka protiv porodice, odnosno majke, oca i dečaka koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja ove godine ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba, biti javni.

"Juče su ispitane tri porodice, danas je planirano da iskaz daju još tri oštećene porodice. Od kolega koji zastupa čula sam da je bilo veoma emotivno, da je bilo puno suza kao što je i uvek kada se oni pojave bilo da je to u sudnici ili našim advokatskim kancelarijama jer je to svojevrsno zlo koje je zlo posebno za njih, a i za sve nas", rekla je ona za Tanjug. 

Prema njenim rečima, optužnica je stala na pravnu snagu, došla u sud, dobila je sudećeg sudiju i na njemu je da u narednih mesec dana zakaže suđenje, ali s obzirom da on, kako je rekla, brzo radi, Dobričanin smatra da će biti zakazano u narednih mesec dana. 

Euronews/Vasilija Antonijević

 

"Ima mnogo dokaznog materijala, ne radi se prvih desetak dana januara pa verujem da će iskoristiti to vreme za pripremu. To i počinje sa pripremnim ročištem gde tužilac izlaže optužnicu i predlaže svoje dokaze, odbrana prihvata ili osporava i predlaže svoje, mi kao oštećeni imamo pravo takođe da predložimo dokaze i da u tome svemu učestvujemo", navela je ona.

Dobričanin kaže da je pripremno ročište uvek tajni deo postupka, i napominje da u ovom predmetu ima mnogo delova postupka koji po sili zakona moraju da budu zatvoreni za javnost. 

"Ja lično želim da građani Srbije iz tog postupka saznaju sve što mogu, da nam se to ne ponovi jer, znam da je to nemoguće, ali kada bi samo na pet sekundi mogle da se vide sekvence par fotografija iz te fotodokumentacije, mislim da i svi oni koji na određeni način imaju određeni vid podrške prema okrivljenima i dečaku ubici, da bi to prestalo. Ja posle 30 godina rada, kada sam to videla, nisam mogla da spavam nedelju dana", izjavila je ona.

Otužnica protiv oca i majke

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Veran Matić

 

Rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, pa se očekuje da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja i u tom krivičnom postupku. 

U ovom sudu vodi se još jedno suđenje po tužbi protiv K.K. i njegovih roditelja , škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, odnosno devojčice koja je ubijena u školi.

Komentari (0)

Srbija