Aktuelno

Ministarstvo: Nema organoleptičkih promena vode nakon potonuća barže kod Bačke Palanke

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

11:16

Ministarstvo: Nema organoleptičkih promena vode nakon potonuća barže kod Bačke Palanke
Ministarstvo: Nema organoleptičkih promena vode nakon potonuća barže kod Bačke Palanke - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Detaljnije analize uzoraka vode reke Dunav, neposredno nakon akcidenta usled potonuća barže "Lola - 5" koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale su da nema organoleptičkih promena osobina vode (boje, mirisa, vidljivih otpadnih materija) i da su dobijene vrednosti fiziko-hemijskih parametara odgovarale I, II i III klasi kvaliteta površinskih voda, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Rezultati analiza vode uzorkovane 05. januara kod Bačke Palanke pokazali su da su se vrednosti fizičko-hemijskih pokazatelja kretale u propisanim granicama za I i II klasu kvaliteta površinskih voda, dok je analiza sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazala da su vrednosti odgovarale III klasi kvaliteta površinskih voda. 

Ističe se da su uzorci uzeti na tri lokaliteta u zoni akcidenta, kod mosta "25. maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka - Ilok.

Agencija za zaštitu životne sredine je uzorkovala vodu na toj lokaciji 05. i 06. januara.Nadležni vodni inspektori najavili su vanredno uzorkovanje u pet tačaka i u utorak, 09. januara, o čemu će javnost biti obaveštena u najkraćem roku, navodi Ministarstvo.

Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia", potonula je 5. januara u 00.40 sati kod Bačke Palanke.

Do nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija