Aktuelno

Odloženo suđenje za zlostavljanje devojčice u Mirijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/01/2024

-

10:17

Odloženo suđenje za zlostavljanje devojčice u Mirijevu
Odloženo suđenje za zlostavljanje devojčice u Mirijevu - Copyright MUP Srbije, 24sedam/Katarina Mihajlović, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je za 19. februar odloženo suđenje optuženom za zanemarivanje i zlostavljanje svoje osmogodišnje ćerke.

Suđenje je odloženo zbog izostanka svedoka, majke zlostavljane devojčice. Sudija je rekao da je majci poziv za suđenje ostavljen u sandučetu, nakon čega se sud obratio nadležnoj policijskoj stanici da je pronađu i dovedu, ali policijski izveštaj nije dostavljen sudu.

Kako je dodao sudija, obratiće se i odeljenju za potrage, a branioca je zamolio da dostavi njen tačan matični broj, pošto ne postoji osoba čiji JMBG oni imaju. Na sledeće suđenje, pored majke  pozvan je i svedok kojeg je odbrana predložila. 

Branilac Nemanja Lukić je sudu na jednom od prethodnih suđenja dostavio dokument Centra za socijalni rad Zvezdara u kom se, kako je rekao, navodi da je osumnjičeni priznao svoju grešku i odrekao se roditeljskog prava. Osumnjičeni je doveden iz pritvora u kom se nalazi od 28. marta prošle godine.

Njemu se optužnicom na teret stavljaju krivična dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta prošle godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti obavezno lečenje narkomana i obaveznog lečenja alkoholičara u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka.

Nakon što je 24. marta prošle godine izvršen pretres stana na Zvezdara, u kome je pronađena devojčica, tužilaštvo je naložilo policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo, posle čega je uhapšen i doveden u pritvor. 

Svedočenje policajke

U optužnici, u koju je Euronews Srbija imao uvid, posebno je potresno svedočenje policijke koja je pronašla dete u stanu 24. marta. Njen iskaz deo je optužnice.

Ona je rekla da na ulaznim vratima od stana u Mirijevu, gde je pronađena devojčica, nije bilo brave i da su ih policijski službenici otvorili lisicama. Ušli su u prostoriju u kojoj nije bilo svetla, a koja je ličila na dnevnu sobu. U njoj je bilo, kako je rekla, puno smeća.

Vrata kupatila su bila zaključana, a ključ je bio sa spoljne strane. Otključali su ih i iz kade se pomolila devojčica koja nije ustala, već se podigla u sedeći položaj.

Euronews Srbija

 

"Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji deo trenerke, nogavice dužine do ispod kolena. Kada ju je uzela u naručje odeća je sa devojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je ležala nije imala nikakvu posteljinu, već je ispod nje bila ispružena jedna prljava majica", navedeno je u optužnici.

Dalje je navela da je devojčica normalne visine, ali da je bila lagana, sa dugim prstima na rukama koji su jako mršavi. 

Rekla je da u kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grejanje nije radilo. Prozor je bio otvoren na kip. Bilo je hladno i osećao se smrad, kao u celom stanu. Policajka je rekla da je u kupatilu videla lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća. 

"Držeći devojčicu sela sam na kadu, a neko od mojih kolega pozvao je hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara. Devojčica u početku nije govorila, zatim je tražila vodu. Sa njom smo koleginica i ja imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštali da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad. Dali smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti", rekla je policajka na stoji u optužnici svedočenje policajke. 

Dalje se navodi da je Hitna pomoć nakon sat vremena odvezla dete u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj radi ukazivanja medicinske pomoći. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija