Aktuelno

Ambasador Srbije u Vatikanu: Kancelarija Kosova za vezu sa Svetom stolicom ne podrazumeva status priznanja

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

21:23

Ambasador Srbije u Vatikanu: Kancelarija Kosova za vezu sa Svetom stolicom ne podrazumeva status priznanja
Ambasador Srbije u Vatikanu: Kancelarija Kosova za vezu sa Svetom stolicom ne podrazumeva status priznanja - Copyright Printscreen YouTube/Весник правне историје / Herald of Legal History

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović izjavio je večeras da kancelarija za vezu tzv. Kosova pri Svetoj stolici, čije otvaranje je najavljeno, ne predstavlja ustanovljavanje bilo kakvog diplomatskog statusa i dodao da je stav Vatikana o statusu tzv. Kosova ostao apsolutno nepromenjen.

Komentarišući izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani o otvaranju "Specijalne misije" tzv. Kosova pri Svetoj stolici Avramović je za Tanjug rekao da se zapravo otvara Kancelarija za vezu koja će se baviti tekućim pitanjima i da to nije ništa spektakularno, jer slične kancelarije postoje i u drugim državama koje su odbile da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, poput Grčke, Rumunije i Slovačke.

"Mi smo imali veoma, veoma ozbiljne razgovore sa najvišim, zvaničnicima Vatikana. Sve nam je detaljno obrazloženo i izričito rečeno da ta Kancelarija nema diplomatski status, da lice koje će se nalaziti na čelu nje nije diplomata, da nema diplomatske privilegije niti diplomatski imunitet", rekao je Avramović.

Dodao je da stav Vatikana po pitanju jednostrano proglašene nazavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjen, te da je to potvrđeno u brojnim razgovorima.

"Uvažili su koliki broj država u svetu ne priznaje tzv. Kosovo. Vatikan  kao ozbiljna država tako i postupa. Što se tiče odnosa sa Vatikanom možemo biti sasvim mirni i produbljivati ih, to je naš najvažniji posao", rekao je on.

On je naveo da to što Vatikan ne priznaje tzv. Kosovo ima veliki uticaj na brojne države koje slušaju glas Vatikana, dodajući da ne bi bilo dobro da Sveta stolica promeni svoj stav po pitanju KiM i da Srbija treba da nastoji da stabilne bilateralne odnose dodatno poboljšava.

"Visok stepen uvažavanja Srbije postoji među svim faktorima politike Svete Stolice, tako da za sada mi treba da gledamo šta mi možemo da taj proces poboljšamo i da naši odnosi iz dana u dan napreduju", rekao je on.

Na pitanje šta Srbija može da učini kako bi dodatno poboljšala osnose sa Vatikanom, Avramović je podsetio da je Srbija imala kontinitet ozbiljnih diplomatskih kontakata sa zvaničnicima Svete stolice, te da je sekretar za odnose sa državama nadbiskup Pol Ričard Galager pre dve godine posetio Srbiju, gde je imao susrete sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom srpskim Porfirijem. 

"Što se tiče zvanične politike države Srbije, nju je jasno definisao predsednik Vučić još pre 4-5 godina, kada je i pozvao u posetu i papu, kada je govorio o tome koliko je značajna podrška Vatikana našem putu ka jednom normalnom rešenju odnosa sa Kosovom, a u svakom slučaju i nezavisno od toga Vatikan je izuzetno značajan svetski igrač, tako da je dobar odnos sa Vatikanom zalog jedne uspešne i međunarodne pozicije", rekao je Avramović.

"Kurti i Osmanijeva često dolaze u Vatikan sredom"

Komentarišući  posete predstavnika prištinskih vlasti Vatikanu, Avramović je naveo da Kurti i Osmanijeva često dolaze u Vatikan sredom, kada papa Franja održava privatne audijencije i kada sa njim može biti u kontaktu svako, ali da su do sada bili u samo jednoj zvaničnoj poseti.

Takođe, on je prokomentarisao i to što je Kurti prilikom jedne posete poklonio papi Franji monografiju na kojoj je freska manastira iz Severne Makedonije prikazana kao nasleđe tzv. Kosova, navodeći da je reč o neverovatnoj zloupotrebi istorijski značajne freske, ali da je papa upoznat sa svim tim.

"Nama je zaista izuzetno važna činjenica da je sadašnji pontif papa Francisko potpuno svestan tih svih osnovnih elemenata koji definišu glavne probleme na relaciji Priština-Beograd i on ima puno razumevanje za stav Srbije i zbog toga se nadamo da ako se nikakva drastična promena ne pojavi, da dokle god je tu ovaj papa, priznavanja tzv. Kosova neće biti", rekao je on.

Međutim, Avramović je ukazao da ostaje i dalje otvoreno pitanje posete pape Srbiji  dodajući da je to njegova velika želja, ali da bi se poseta realizovala, Srbija mora da obavi ozbiljne prethodne korake.

"Stav je potpuno jasan, više puta ponovljen da je papa dobrodošao, ali princip kojeg se Papa drži je da on ne dolazi i bez poziva verskog poglavara. Nije laka uloga i našeg patrijarha Porfirija jer tu postoje brojne prethodne radnje koje bi trebalo obaviti i prethodni uslovi koje bi trebalo da se ispune da bi do te posete došlo", naveo je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija