Aktuelno

Janković: Krajnje je vreme za bezbedno okruženje za trudnice i porodilje

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

18:45

Janković: Krajnje je vreme za bezbedno okruženje za trudnice i porodilje
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je duboko potresna i zabrinjavajuća ispovest žene o njenom iskustvu tokom porođaja i smrti njene bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici, i istakla da je izuzetno važno da nadležni utvrde sve činjenice ovog slučaja.

"Krajnje vreme da svi zajedno kao društvo stvorimo podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje, jer to je pitanje zdravlja i kvaliteta života, ali i suštinsko pitanje ravnopravnosti žena. Na neophodnost humanog i adekvatnog tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama ukazali smo upućujući preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije pojedinim zdravstvenim ustanovama", poručila je Janković u svom saopštenju.

Ona smatra da svi relevantni akteri, pre svega ustanove zdravstvene zaštite, moraju biti uključene u stvaranje boljih uslova i atmosfere u kojoj odlazak na porođaj neće značiti potresno i traumatično iskustvo, pa i razlog da se odustane od naredne trudnoće, već će predstavljati poseban trenutak i radost za svaku majku i tu porodicu. 

Janković je navela da tokom trudnoće, ali i porođaja i kasnije, odnosno u jednom od najosetljivijih i najvažnijih perioda u životu, ženama treba dati punu podršku i učiniti da se osećaju sigurno, bezbedno i zaštićeno.

Ona je istakla da se ovom problemu ne sme pristupiti senzacionalistički, niti slučajave treba generalizovati, zbog čega je od izuzetne važnosti da se u svakom konkretnom slučaju ispitaju odgovornost i okolnosti koje su dovele do propusta i neadekvatnog tretmana trudnica i porodilja.

Prema njenim rečama, ženama mora biti obezbeđen najviši standard i human tretman prilikom pružanja zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije i akušerstva i zato je pored adekvatnih prostornih uslova, neophodno obezbediti i konstantnu edukaciju medicinskog osoblja, od radnika na prijemu do lekara i babice, i to ne samo sa aspekta zdravstvene zaštite već i sa aspekta ostvarivanja svih ljudskih prava, jednako za sve. 

"Institucija koju vodim će učiniti sve da bude koherentan faktor u ovom procesu, i u tom smislu upravo pripremamo preporuku mera nadležnim organima i planiramo organizovanje dijaloga u cilju unapređenja ravnopravnosti svih žena u vezi sa trudnoćom i porođajem. Moramo učiniti sve da iskorenimo loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života", zaključila je Janković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija