Aktuelno

Đerlek: Smanjujemo razlike među regionima i okruzima u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

21:26

Đerlek: Smanjujemo razlike među regionima i okruzima u Srbiji
Edin Đerlek - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je da je to ministarstvo opredelilo direktno sredstva u iznosu od 315 miliona dinara za realizaciju razvojih projekata u opštinama u Srbiji, ističući da se razlike između regiona i između okruga konačno smanjuju.

S obzirom na to da je ravnomerni regionalni rast i razvoj od suštinskog značaja, Vlada je kroz projekte uz ostala ministarstva koja takođe doprinose ravnomernom regionalnom razvoju izdvojila milijarde dinara, a ta ulaganja će se naročito intezivirati kroz program „Skok u budućnost 2027" kroz koji će se posebno ulagati u infrastukturne projekte u regionima širom zemlje, rekao je Đerlek.

"Naša ulaganja su bila usmerena na izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona koje su važne za dovođenje investitora, a koji su jedan od glavnih pokretača rasta i razvoja. Pored toga, ulagali smo u preduzetništo, pre svega mladih, žensko preduzetništvo i preuzetništvo osoba sa invaliditetom. Međutim, razvoj ima i svoju socijalnu dimenziju pa smo ulagali u socijalnu infrastukturu - domove kulture, kulturne centre, kao i u putnu i komunalnu infrastrukturu jer je to od velikog značaja za građane'', izjavio je Đerlek za televiziju Happy.

Đerlek je istakao da je njegov kabinet u 2023. godini realizovao 91 projekat, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Kada je u pitanju demografuja tu nažalost imamo negativne demografske trendove, što je situacija u celom regionu, međutim Srbija ima bolju stopu fertiliteta i u odnosu na pre nekoliko godina, kada je stopa bila 1,5, sada iznosi 1,63 i ima tendenciju ka rastu. Ono što nas raduje je i broj povratnika u našu zemlju, tako da demografska situacija može da se popravi ali samo kroz dalja ciljana ulaganja u ekonomsku, poslovnu, putnu i socijalnu infrastrukturu koja je važna za obezbeđivanje sadržaja kako bi ljudi ostajali u malim mestima", dodao je Đerlek.

On je istakao da se razlike između regiona i između okruga konačno smanjuju u Srbiji kada se uporede današnje analize i one iz 2015.godine, jer se permanento radilo na izgradnji infrastukture u svim regionima, a potom na dovođenju investitora, što je ključno za rast i razvoj. 

Projekti koje je finansiralo Ministarstvo za regionalni ravnomerni razvoj od životnog su značaja za građane, naročito komunalni i infrastukturni projekti koji doprinose kvalitetu života, naglasio je ministar.  

Reč je, kako je dodao, o putevima koji povezuju sela sa gradskim urbanističkim centrima, potom izgradnji vodovodne mreže koja je veoma važna naročito za vodosnadbevanje meštana u visinskim naseljima koja nisu imali adekvatno vodosnabdevanje.

"Podjednako smo ulagali u opštinama Srbije na jugu, istoku, zapadu i u odnosu na 2015. godinu, mi smo razlike među regionima ne samo zaustavili, već ih i smanjujemo što je rezultat dobrog vođenja države i dobrog rada Vlade Republike Srbije", dodao je Đerlek. 

Novi javni poziv je raspisan i opštine mogu aplicirati sa razvojnim projektima, navodi se u saopštenju i dodaje da se poziv može pronaći na sajtu Ministarstva. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija