Aktuelno

Suđenje za masovno ubistvo u Ribnikaru: Roditelji dečaka danas iznose odbranu, u sudnici i roditelji ubijene dece

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

11:13

Suđenje za masovno ubistvo u Ribnikaru: Roditelji dečaka danas iznose odbranu, u sudnici i roditelji ubijene dece
Suđenje za masovno ubistvo u Ribnikaru: Roditelji dečaka danas iznose odbranu, u sudnici i roditelji ubijene dece - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas se bez prisustva javnosti nastavlja suđenje roditeljima dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te škole.

Optuženi roditelji, kao i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je, kako se sumnja, dečak učio da puca, trebalo bi da iznesu odbranu, a pitanja će moći da im postavljaju i roditelji ubijene dece. 

U sud su stigli roditelji ubijene dece, kao i optužena majka dečaka koja se brani sa slobode, dok je njen suprug u pritvoru. 

Više javno tužilaštvo je odustalo od ispitivanja roditelja ubijene dece, kako bi im omogućilo da budu prisutni na suđenju kada optuženi budu iznosili odbranu i kako bi mogli da postavljaju pitanja. Osim roditelja prvooptuženom ocu dečaka pitanja će postavljati tužilaštvo, branioci, oštećeni i sud. 

Roditelji ubijene dece ušli su u sudnicu Višeg suda u Beogradu i prisustvovaće nastavku suđenja. Sudija je najpre odredio pauzu kako bi u sudnicu ušli roditelji ubijene dece, odnosni oštećeni u ovom predmetu. 

Suđenje se, odlukom suda, odvija bez prisustva javnosti, iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava. Inače, jedan od dvojice tužilaca koji je do sada zastupao optužnicu Nikola Uskoković, vraćen je u osnovno tužilaštvo, jer je bio upućen na rad u VJT, a procedura izbora u ovo tužilaštvo još nije okončana.

Iz tog razloga, po prvi put jednu optužnicu pred sudom će zastupati i Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović koji je bio prisutan u sudnici od samog početka suđenja. On će takođe postavljati pitanja okrivljenima.

Otac dečaka ubice, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje školske drugove iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.
Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija