Društvo

"Nikad nije bilo ovako": Drastični porast vršnjačkog nasilja, u svakom razredu izloženo 30 odsto dece

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

17:29

"Nikad nije bilo ovako": Drastični porast vršnjačkog nasilja, u svakom razredu izloženo 30 odsto dece
"Nikad nije bilo ovako": Drastični porast vršnjačkog nasilja, u svakom razredu izloženo 30 odsto dece - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Centar za žrtve nasilja "Dar" obeležio je danas u centru Beograda Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja "Dan rozih majica" puštanjem balona i deljenjem letaka sa porukama, uz upozorenje da je ta vrsta nasilja u Srbiji u drastičnom porastu i da mu je u svakom razredu izloženo i do 30 odsto dece.

"Vršnjačko nasilje je u drstičnom porastu, nikada do sada nije bilo tako", rekla je osnivač i predsednik centra Marija Milanović novinarima na Trgu Republike na skupu čiji je cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje.

Deca vape da im se pomogne, naglasila je Milanović i dodala da statistički podaci za prošlu godinu kažu da je samo po jednom odeljenju od 30 učenika, čak 30 odsto dece izloženo nekoj vrsti vršnjačkog nasilja.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"I jedan odsto je mnogo i previše. Minimalno je reći da ima 30 odsto nasilja u jednom odeljenju. Mnogi se neće složiti da to što je neko nekoga gurnuo, vređa ga konstantno, zbog čega dete odbija školu nije vršnjačko nasilje, ali da, to je vršnjačko nasilje i veliki problem koji ostavlja trajne posledice na decu", rekla je Milanović.

Milanović upozorava da deca ne znaju sama da reše problem i da se izbore sa nasiljem.

"Postoje stručnjaci, ljudi koji su prošli brojne edukacije, koji žele da pomognu državnim institucijama, školama, kroz različite edukativne radionice, da osnaže decu, da im pomognu, da im pokažu zapravo koje su posledice vršnjačkog nasilja", rekla je ona i dodala da danas svako dete zna šta je vršnjačko nasilje, ali ne zna koje su posledice, koliko boli događaj ne oseti. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njenim rečima, cilj ovog okupljanja je zapravo taj, da dete ne oseti vršnjačko nasilje i da zapravo dete da podršku, da podržimo različitosti, da saslušamo drugog, da budemo tu jedni za druge, da pokažemo deci šta je pravo drugarstvo. 

"To moramo da ih naučimo, negde smo to sve stavili po strani i sve rešavamo nasiljem i kada se nasilje dogodi, mi svi kažemo da bili smo uključeni", rekla je ona i nalgasila da problem ne može biti rešen tako što smo na jednom času pričali o vršnjačkom nasilju, poslali dete kod psihologa, pedagoga, obavili kratak razgovor.

Apelovala je da se u što većem broju radi sa decom kroz različite vidove radionice. 

Dodala je da su na temu vršnjačkog nasilja snimili film 'Dar', koji je edukativnog karaktera, priznat od svih ministarstava.

Nije samo žrtva dete koje trpi nasilje, već i dete koje vrši nasilje, ni ono nije svesno šta zapravo sve radi, navela je ona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Neuropsihijatar Mirjana Tomović, član Centra Dar, kaže da njihova broba protiv vršnjačkog nasilja u sredinama u kojima su bili, daje relativno dobar uspeh.

Navela je da svako nasilje, nije aktivno nasilje. Pasivno nasilje je zanemarivanje, zlostavljanje psihičko, edukacija deteta u pogrešnom smeru, dozvoljavanje korišćenja društvenih mreža u neograničenim količinama zbog kojega deca danas praktično počinju da ne razumeju šta je nasilje, a šta nije. 

Takođe, kaže da je istovremeno velika prisutnost uticaja marginalnih grupa koje deci nude narkotike.

"Pre 20 godina vršnjačko nasilje je bilo zastupljeno između 10 i 15 odsto među predškolskom i predškolskom decom, a sada ima više od 30. To je drastično povećanje i praktično imamo utisak nekad da smo izgubili kontrolu nad tim", rekla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija