Aktuelno

Vraćaju se prolećne temperature: Pred nama pet sunčanih i veoma toplih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2024

-

09:14

Vraćaju se prolećne temperature: Pred nama pet sunčanih i veoma toplih dana
Vraćaju se prolećne temperature: Pred nama pet sunčanih i veoma toplih dana - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji vikend u aprilu obeležiće toplo i sunčano, prolećno vreme. Prethodnih deset dana imali smo veoma hladno vreme za ovo doba godine, a na planinama se ponovo zabeleo sneg.

"Hladan vazduh sa severa Evrope doneo nam je i mraz koji je nepovoljno uticao na pojedine voćne kulture, ali nam zato kraj aprila i početak maja donose postepeno otopljenje", kaže LJubica Gojković, meteorološkinja Euronews Srbija.

Vikend koji je pred nama donosi nam sunčano vreme, sa temperaturom od 20 do 25 stepeni. U subotu će tokom celog dana biti mirno, suvo i sunčano, a temperatura će se kretati oko 23. podeljka.

U subotu uveče počinje da duva jugoistočni vetar koji će postepeno jačati sve do 1.maja kada će dostizati olujnu jačinu. 

U nedelju takođe sunčano i još toplije, ponegde i do 26 stepeni, dok će se na suncu činiti da je osetno toplije. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Polje visokog vazdušnog pritiska koje se postepeno uspostavlja iznad Balkanskog poluostrva uzrokovaće veoma stabilno vreme. To znači da je pred nama pet sunčanih i veoma toplih dana. ", navela je Gojković.

Prolećno vreme

Prijatno prolećno vreme povremeno će kvariti vetar koji će početkom naredne nedelje dostizati brzinu i do 60 km/h. Najjači udari vetra očekuju se u košavskom području, dok će u ostalim predelima vetar biti nešto slabijeg intenziteta.

"Za drugu polovinu nedelje prognozira se promena vremena. Već u četvrtak dolazi do postepenog naoblačenja, a u petak se očekuju nešto intenzivnije padavine i blaži pad temperature. Tako će temperatura do srede biti oko i malo iznad 25 stepeni, dok nas od četvrtka očekuju vrednosti oko 20. podeljka, što je prosek za početak maja", kaže ona.

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

Dugoročni prognostički modeli za maj najavljuju privremeno zahlađenje od 6. do 13. maja, nakon čega dolazi do otopljenja te će druga polovina maja biti toplija od proseka za oko četiri stepena. To znači da će se temperatura kretati između 25 i 30 stepeni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija