Aktuelno

Gradonačelnica Užica potvrdila da je ugašen požar na deponiji Duboko: Uskoro će početi radovi vredni 30 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

18:44

Gradonačelnica Užica potvrdila da je ugašen požar na deponiji Duboko: Uskoro će početi radovi vredni 30 miliona evra
Gradonačelnica Užica potvrdila da je ugašen požar na deponiji Duboko: Uskoro će početi radovi vredni 30 miliona evra - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević saopštila je danas da je ugašen požar na deponiji Duboko koji je izbio 3. maja.

"Danas, ovde sa deponije Duboko građanima Užica mogu da potvrdim da je požar na telu deponije u potpunosti ugašen i saniran", rekla je ona novinarima naglasivši da to ne bi bilo moguće bez ogromnog zalaganja, danonoćnog rada i podrške svih koji su u proteklih 20 dana ovde bili angažovani, objavljeno je na sajtu grada Užica.

Ona je objasnila da misli na sve one ljude koji su svakodnevno bili ovde na telu deponije, bilo da je reč vatrogascima, vozačima, mašinistima, vozačima kamiona ili stručnjacima iz ove oblasti, koji su svojim znanjem, iskustvom i opremom doprineli da se ovaj ogroman požar za kratko vreme ugasi. 

"Imajući u vidu njegove razmere i dubinu žarišta, posao gašenja urađen je zaista brzo i za to zahvalnost dugujemo i Ministarstvu zaštite životne sredine, Republičkom sektoru za vanredne situacije, JP „Srbija vode“, i svim drugim organima i institucijama koje su bile uključene. Moram da vam kažem i to da su ovakvi požari u susedim zemljama i svetu gašeni u vremenskom intervalu od godinu do dve godine dana, a mi smo to uradili za nepunih 20", navela je ona.

Gradonačelnica Užica se posebno zahvalila sugrađanima. Ona je rekla da predstoji ogroman posao stabilizacije tela deponije, izgradnje nekoliko postrojenja, zacevljenja Turskog potoka. 

"Uskoro će ovde početi radovi vredni 30 miliona evra ogromne podrške Vlade i resornog ministarstva, čime ćemo u potpunosti rešiti ovaj višegodišnji problem i uspostaviti najsavremeniji sistem upravljanja otpadom. Zahvaljujući tome Užičani nikada više neće biti u prilici da dođu u ovakvu situaciju”, poručila je gradonačelnica.

Prema njenim rečima i ovaj kao i mnogi drugi višedecenijski problemi, je rešen.

"Rešićemo, uz poverenje Užičana i podršku Vlade Republike Srbije i sve ostale. Pred nama je izgradnja Obilaznice, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, izgradnja kotlarnice Međaj, zamena azbestnog cevovoda, izgradnja fekalne kanalizacije na Beloj Zemlji, završetak radova na novom vrtiću na Carini i još mnogo manjih projekata koji će doprineti boljem i kvalitetnijem životu naših građana”, poručila je gradonačelnica.

Od 3. maja požarom je bila zahvaćena površina od oko četiri hektara, ali su po rečima Momira Milovanovića direktora JKP “Duboko”, sva žarišta sanirana, što pokazuju merenja termovizijskim kamerama.

"I dalje ćemo pratiti situaciju, ali uspeli smo da svu tu količinu otpada prepakujemo, da sve polijemo vodom i prekrijemo zemljom. Izbačen je i vazduh, kako bi se suzbila i najmanja verovatnoća za slobodan prostor između tih količina otpada“, dodao je Milovanović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija