Aktuelno

Snimak hapšenja u Nišu: Kriminalna banda osumnjičena za pranje novca, kupovali nekretnine u Srbiji i Grčkoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2024

-

19:35

Snimak hapšenja u Nišu: Kriminalna banda osumnjičena za pranje novca, kupovali nekretnine u Srbiji i Grčkoj
Snimak hapšenja u Nišu: Kriminalna banda osumnjičena za pranje novca, kupovali nekretnine u Srbiji i Grčkoj - Copyright Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su M. L. (47) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca.

Kako se navodi u saopštenju MUP- a, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, policijski službenici će podneti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog - M. L. (44) organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove OKG, koji se nalaze u pritvoru.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

Kako se sumnja, u periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove grupe su  izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

 

Osumnjičeni pripadnici OKG su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, sedam apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra.

Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

 

Kako se dodaje, pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

Osumnjičenom M. L. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija