Aktuelno

Odbrana Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe još ne odgovara na optužnicu - stiglo tek sedam podnesaka

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

12:54

Odbrana Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe još ne odgovara na optužnicu - stiglo tek sedam podnesaka
Odbrana Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe još ne odgovara na optužnicu - stiglo tek sedam podnesaka - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Specijalnom sudu u Beogradu do sada je stiglo tek sedam odgovora na optužnicu, koja je podignuta protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pojedini branioci optuženih za ubistva uopšte ne žele da podnose odgovore, jer kako kažu za Tanjug, još im nije dostavljena dokumentacija iz Francuske koja se tiče naredbi francuskih sudova za zaplenu podataka sa aplikacije "Skaj", a koju je prema sumnjama srpskog tužilaštva, koristila ova grupa u izvršenju krivičnih dela.

Odgovor na optužnicu neće podneti odbrana Marka Miljkovića, koja smatra da je za to neophodno da se pribave prevedene odluke francuskih sudova, odnosno datirane naredbe o zapleni podataka i drugo.

Sa servera Skaj, prema rečima tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, zaplenjena je komunikacija, audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava za koja se tereti desetak pripadnika ove grupe, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljene našim pravosudnim organima.

Optužnica podneta 30. jula

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu sudu 30. jula, a nekoliko dana kasnije sud je potvrdio njenu formalnu ispravnost i uputio je optuženima i njihovim braniocima na odgovor.

Svi oni imaju pravo da u roku od osam dana od prijema optužnice izjave odgovor na nju, nakon čega će krivično vanpretresno veće suda odlučivati da li će optužnicu potvrditi ili je vratiti tužilaštvu na dopunu.

Kako su u toku godišnji odmori, advokati su mahom na odmoru pa pojedini optužnicu još nisu ni primili, tako da nije izvesno kada će se odlučivati o njenom potvrđivanju.

Portparolka suda Tatjana Tešić rekla je za Tanjug da je u sud do sada stiglo sedam odgovora na optužnicu.

Pojedine optužene brani po više advokata, dok u nekim slučajevima jedan advokat brani više optuženih.

Terete se za brojne zločine

Kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića na teret se stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića.

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, samo se trojica brane sa slobode.

Oni se terete da su od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovali pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija