Aktuelno

Protest ispred zgrade suda u Nišu: Porodica i prijatelji traže "pravdu za Jovanu"

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović

18/09/2021

-

15:12

Protest ispred zgrade suda u Nišu: Porodica i prijatelji traže "pravdu za Jovanu"
Pravda za Jovanu - Copyright Marko Smiljković

veličina teksta

Aa Aa

Porodica i prijatelji Jovane Petković (25) iz Vladičinog Hana, koja je prošle jeseni nastradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koju je izazvao pijani mladić prošavši velikom brzinom kroz crveno, protestovala je danas ispred zgrade suda u Nišu.

Oni su nezadovoljni zato što je što je optuženi M.G. (20) iz Niša nedavno pušten da se u nastavku postupka brani iz kućnog pritvora i zato što, ni nakon skoro godinu dana od nesreće, suđenje nije okončano.

Miljan Petković, brat nastradale devojke, podsetio je da je M.G. vozio pijan i da su rezultati krvi dva sata nakon nesreće pokazali da je imao 1,38 promila alkohola u krvi, da je brzinom preko 100 kilometara na čas prošao kroz crveno i udario u automobil njegove sestre, da nije kočio i da joj posle udesa nije ukazao pomoć.

Dodao je i da je mladić imao probnu dozvolu, a da se nesreća dogodila posle ponoći.

Petković: Slučaj se odugovlači

"Uprkos svemu, slučaj se i dalje odugovlači i vozač je pušten da se brani sa slobode, iz kućnog pritvora sa nanogicom. Mi se pitamo koliko treba da čekamo pravdu i hoće li biti odgovarajuća kazna za ovakav zločin. Adekvatna kazna bila bi 12 godina, mada je i to premalo. Smatram da treba promeniti zakon da to bude minimalna kazna jer, ako se nastavi ovako kažnjavanje nesavesnih i bahatih vozača sa minimalnom kaznom, češće ce se dešavati ovakve nesreće", kaže Petković.

Nesreća se dogodila 21. novembra prošle godine na uglu Bulevara Nemanjića i ulice Pariske komune. Jovana je preminula posle deset dana od zadobijenih povreda.

Vozač je uhapšen i, nakon istrage, optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Posle deset meseci u pritvoru, Viši sud odlučio je da optuženi pređe u kućni pritvor uz elektronski nadzor. Suđenje je počelo u julu ove godine, a naredno ročište zakazano je za 30. septembar. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija