Aktuelno

Osumnjičeni za ubistvo Đokića delimično promenio iskaz: Šta se zna o zločinu koji je uznemirio Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S, Lj. P.

04/11/2021

-

20:38

Osumnjičeni za ubistvo Đokića delimično promenio iskaz: Šta se zna o zločinu koji je uznemirio Srbiju
Osumnjičeni za ubistvo Đokića delimično promenio iskaz: Šta se zna o zločinu koji je uznemirio Srbiju - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Goran Džonić, osumnjičeni za ubistvo porodice Đokić danas je ponovo saslušan i u jednom delu je promenio svoj raniji iskaz, kaže za Euronews Srbija advokat Filip Domazet koji zastupa sinove osumnjičenog.

Tokom četvoročasovnog saslušanja, osumnjičeni je tvrdio da iz pištolja koji je pronađen kod njega nije pucano na žrtve naveo je advokat. Domazet takođe najavljuje da će sutra podneti predlog da se iz pritvora puste sinovi osumnjičenog.

Slučaj ubistva porodice Đokić iz Aleksinca već skoro mesec dana izaziva veliku pažnju javnosti u Srbiji. Nakon hapšenja njihovog rođaka Gorana Džonića svaki dan se pojavljuju drugačiji detalji, a usledila su i nova hapšenja. Pritvor do 30 dana je određen za ukupno pet osoba, a iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu je za Euronews Srbija rečeno da će nadležni nastaviti sa istražnim radnjama.

Šta se do sada pouzdano zna o slučaju, a šta je i dalje nejasno?

Od 2. oktobra, kada su pronađena tela tročlane porodice Đokić – Gorana (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (25), u javnosti je bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva, ali je iz policije bilo malo informacija. Jedino što se moglo čuti od policijskih zvaničnika je da je najverovatniji motiv bio koristoljublje i da je moguće da je ubica pobegao u inostranstvo pošto je imao vremena.

Dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu, i to ne u inostranstvu, već veoma blizu. Uhapšen je Goran Džonić, rođak porodice Đokić, odnosno brat ubijenog Gorana Đokića. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno.

U večeri kada je Džonić uhapšen pojavili su se i medijski navodi o načinu izvršenja zločina koji nisu ni do danas potvrđeni, međutim, dani koji su usledili bacili su drugačije svetlo na ceo slučaj. 

Šok u Moravcu posle hapšenja

Ali ono što je odmah bilo sigurno, meštani sela Moravac bili su u šoku zbog hapšenja njihovog komšije i nisu mogli da veruju da je reč o njemu. Neki od njih su u razgovoru sa reporterkom Euronews Srbija rekli da su osumnjičeni i Đokići bili u dobrim odnosima. Navodno je Džonić često radio oko Đokićevog automobila. 

Naročito je ostao upečatljiv detalj da je Džonić bio na sahrani porodice Đokić. 

Euronews TV

"Bio je i na sahrani, a njegova žena bila je tu odmah, čim se to desilo. Nisam ga video ovih dana, ne znam kako se ponašao", rekao je meštanin Ljubiša Stojičić za Euronews Srbija dan posle hapšenja Džonića. I drugi meštani su potvrdili da su oni bili u dobrim odnosima. 

Šta je pronađeno od dokaza

Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva. U jednom momentu je policija napustila tu lokaciju i nastavila iskopavanje na drugoj lokaciji, u dvorištu gde je, prema nezvaničnim informacijama, ranije pronađen novac nakon hapšenja Džonića. 

Nije poznato šta su tog dana tražili i da li su nešto našli. Ono što je saopšteno je da je prilikom hapšenja Džonića pronađena određena svota novca, ali nije precizirano o kojoj sumi se radi. Prema pisanju Blica, nađeno je 43.000 evra. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Mediji su pisali i da je na hrpi novca i na platnenoj vreći koji su iskopani u dvorištu jednog od sinova Gorana Džonića forenzičkom analizom utvrđeno da se nalaze DNK tragovi osumnjičenog i Đokića, i da bi to mogao da bude ključni materijalni dokaz. 

To još uvek niko nije potvrdio, ali je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin preksinoć naveo da su pronađeni, kako je rekao, "neoborivi dokazi" da je Džonić učestvovao u ubistvu. 

Usledila nova hapšenja

Dok je pažnja javnosti bila usmerena na Džonića i na policijsku pretragu u Moravcu, pojavile su se vesti o novim hapšenjima u vezi sa slučajem. 

Prvo je Viši sud u Nišu, na predlog tužilaštva odredilo pritvor do 30 dana Goranu Džoniću i njegovim sinovima S. Dž. i M. Dž. Zatim, je tužilaštvo saopštilo da je istraga proširena na još dva lica, i po istom scenariju je određen pritvor dvojici braće K.M. i A. M. koji su uhapšeni u petak u Moravcu. Pritvor im je određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke i zbog uznemirenja javnosti.

MUP, Euronews/Ljiljana Pavlović, Facebook/Goran Dzonic

 

To znači da su je sada u pritvoru pet osoba koje se dovode u vezu sa ovim slučajem. Interesantno je kako su usledila hapšenja svih ovih lica, pošto su se u medijima pojavljivale različite teorije o tome kako se sve odigralo. 

Ministar Vulin je, gostujući na TV Pink, govoreći o slučaju ubistva porodice Đokić i osumnjičenom Goranu Džoniću, rekao da se on prvo branio ćutanjem, a da je izneo odbranu kada je izašao pred sudiju.

"On je ukazao na svoje saučesnike, mi smo ih priveli", rekao je Vulin.

Potraga za još jednim licem

Međutim, nova informacija bila je da postoje saznanja da je više osoba učestvovalo u zločinu i da je raspisana interna poternica za još jednim licem. Ne zna se o kome je reč, ali mediji su pisali da je reč o osobi koja je došla iz inostranstva. Sve to ukazuje da je zločin bio dobro isplaniran. Kako je rekao Vulin, policiji je od prvog dana bilo jasno da je počinilac neko ko poznaje Đokiće. 

"To je vrlo pažljivo, gotovo profesionalno pripremljena likvidacija. On je pripremao svoje alibije, pokušavao da opravda svako svoje kretanje. Inspektorima je pokazao odsustvo empatije", rekao je Vulin i dodao: "Samo kada bi se došlo do njega, on bi počeo da plače i gubi živce".

Kako je izvršen zločin

Još dok je trajala potraga za osumnjičenima, direktor policije Vladimir Rebić je rekao da su Đokići, kako se pretpostavlja, ubijeni u noći između nedelje i ponedeljka između 00.24 i 2.05 sati, odnosno kada je prvi i drugi put viđeno njihovo vozilo na delu asfaltnog puta u Moravcu. 

Rebić je objasnio da je put od Moravca do sela Tešica (gde je pronađen spaljeni automobil Đokića), dug oko osam kilometara, i da je loš jer je reč o nasipu na Južnoj Moravi. Prema tome, dodao je, vožnja je trebalo da traje oko pola sata.

Tanjug/TV ZONA PLUS

 

"Oni su na tom području proveli gotovo 100 minuta, što ukazuje da je ubica imao sigurno nekih 70 minuta da izvrši taj monstruozni zločin i da pokuša da ga prikrije", rekao je Rebić.

On je rekao i da su Đokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i odvezeni na drugu lokaciju, a njihova tela su spaljena i posmrtni ostaci skriveni ispod otpada. 

Nestanak Đokića izazvao veliku pažnju javnosti, policija tragala za njima nekoliko dana

Poslednji put tročlana porodica je viđena 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

TANJUG/ TV ZONA PLUS, Privatna arhiva, Euronews Printscreen

 

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju.

Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Mediji su tada preneli da je obdukcija pokazala da su Đokići najpre ubijeni iz vatrenog oružja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija