Aktuelno

Održana komemoracija Merimi Njegomir: Plačemo za tobom i kada suza nema

Komentari

Autor: 24sedam, Tanjug

23/11/2021

-

12:36

Održana komemoracija Merimi Njegomir: Plačemo za tobom i kada suza nema
Održana komemoracija Merimi Njegomir: Plačemo za tobom i kada suza nema - Copyright 24sedam/Goran Sivački

veličina teksta

Aa Aa

U Kamenoj sali Radio Beograda danas je održana komemoracija povodom smrti priznate pevačice narodne muzike Merime Njegomir, koja je preminula 20. novembra posle kratke i teške bolesti.

Merimini naslednici, tri ćerke i sin - Milica, Ljubica, Jelena i Marko, prvi su stigli na komemorativni skup, a zatim i kolege Radiša Urošević, Ana Bekuta, Ivan Milinković, Miša Mijatović, Snežana Đurišić, Lepa Lukić, Branka Sovrlić, glumica Svetlana Bojković i mnogi drugi prijatelji i kolege, piše portal 24sedam.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Porodica Merime Njegomir

Prisutni su najpre minutom ćutanja odali počast pevačici, a zatim se emotivnim rečima prisutnima obratila Olivera Kovačević, urednica zabavnog programa RTS.

"Pevala si na preko 20 svetskih jezika i sećam se kada si ušla u redakciju i rekla kako spremaš pesmu na kineskom. Svi smo se smejali. Svi jezici sveta bili su tvoji jezici. Ti nisi bila samo čuvar tradicije, već si je iznova stvarala. Imala si dobar glas i bila si na dobrom glasu. Najlepše što sam čula jeste da si imala glas u kome anđeli igraju kao po kristalu... Nisam ti bila prijateljica, a osećam kao da mi je otišao prijatelj, nisam ti rod, a tužna sam kao da sam živela u tvojoj kući... Merima, danas plačem za tobom i kada suza nema. Neka ti je večna slava", poručila je Kovačević.

Ćerka Jelena: Klanjam se svojoj mami

Pismo Jelene Njegomir, koje je ona napisala prošle godine i posvetila majci za njen rođendan, pročitao je novinar Aleksandar Gajšek.

"U dečijim cipelicama, ali krupnih radoznalih očiju pitala sam maminog tatu: `Deda, jel ti veruješ u Boga?` Deda je zastao iznenađen, pa rekao na glas: `Postoji neka sila i ta sila nastavila je da me prati kroz snove i javu...`", pročitao je Gajšek, a zatim nastavio:

"Sila je bila tu dok je moja mama odrastala učeći šta je ljubav, bila je tu kroz sve mučne trenutke, kroz nemaštinu, oštru zimu, svaki udar i svaku suzu. Sila je bila tu kad je jednog dana moju mamu pronašla njena duša i vratila je na svoj put, kada je sa konobarske kecelje prešla na mikrofon, sila je bila tu dok je rađala četvoro dece. Možda su joj anđeli govorili `izdrži još malo`, i da nije to ona mogla, ne bih mogla ni ja. I zato se ja klanjam svojoj mami, tu silu je i nama prenela kad nas je učila da se ljubav samo deljenjem umnožava. Mama, kad bi knjige o tebi pisale nijedna te ne bi bila dostojna. Hvala ti za najveći dar koji sam od tebe dobila, nema ništa vrednije od života."

Glumica Svetlana Bojković pročitala je i pesmu "Ne brini mama" Jelene Njegomir, a potom je istakla koliko je za nju bilo dragoceno lično poznanstvo i druženje sa Njegomir.

"Lepota tvoga bića i raskošan dar koga si negovala čuvala i brusila, otmenost tvoga duha, urođena gospodstvenost, zauvek su me osvojili", rekla je Bojković.

Imala je manire zvezde i bila borac u svemu

Merimina kuma i koleginica Ana Bekuta obratila se prisutnima rečima: "Zašto tako brzo? Zašto si sada otišla?"

"Kada ti je jedna takva osoba prijateljica, ti propustiš da vidiš sjaj i raskoš koji ona pokazuje na sceni. Sad mi je žao što te nisam dovoljno hvalila manirima svetskih zvezda. Ta žena nikada nije ispala iz tonaliteta. Žao mi je što joj nisam kao pravi obožavalac ponavljala kakav glas ima i kako pripada pravim svetskim pozornicama. Merima i ja nismo bile estradne prijateljice, nego prave životne drugarice. Ona je bila jedan divan poklon u mom životu, a danas sam beskrajno tužna", rekla je Bekuta, piše portal 24sedam.

Muzičar Bora Dugić se oprostio od koleginice uputivši reči pune poštovanja i ljubavi.

"Draga Merima, evo nas na kraju tvog ovozemaljskog puta. Bila si spremna da pomogneš svakom oko sebe. Bila si borac u svemu, u svom bogatom životu, karijeri, ali i bolesti. Čuli smo se pre 10 dana, bila si pribrana, hrabra, činilo se kako ćemo se čuti jos nebrojeno puta. Bila si slavuj koji je sve mogao da otpeva. Mnogo velikih imena nas je napustilo poslednjih dana, kao da se završava jedna blistava epoha i ostaje samo praznina", istakao je Dugić.

Merima Njegomir biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. 

Komentari (0)

Srbija