Aktuelno

Kancelarija za KiM: Srbin uhapšen na Jarinju satima saslušavan u Prištini

Komentari

Autor: FoNet

09/12/2021

-

18:33

Kancelarija za KiM: Srbin uhapšen na Jarinju satima saslušavan u Prištini
Kancelarija za KiM: Srbin uhapšen na Jarinju satima saslušavan u Prištini - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija uhapsila je Dušana Arsića (51) na administrativnom prelazu Jarinje, zbog navodnog ratnog zločina, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM).

On je uhapšen sinoć prema nalogu suda, a prebačen je u Prištinu, gde je saslušavan jutros do tri sata.

Kancelarija za KiM, obezbedila je advokata Arsiću koji će ga besplatno zastupati, a o njegovom slučaju obavestiće i sve međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM.

Arsić je uhapšen dok se sa teritorije KiM vraćao u centralnu Srbiju u pratnji dvoje maloletne dece.

"Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada, nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin", saopšteno je iz Kancelarije.

Iz Kancelarije podsećaju da Arsić već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine.

Kako je ocenjeno, očigledno je reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa "jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na KiM".

"Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija