Aktuelno

Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika na groblju u Kišnici na KiM vandalski čin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

10:09

Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika na groblju u Kišnici na KiM vandalski čin
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je uništavanje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici na Kosovu i Metohiji, ističući da se radi o vandalskom činu.

Ministarstvo u saopštenju navodi da su takvi napadi upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji i u u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama.

"Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Ipak, odlučnost srpskog naroda i vekovi suočavanja sa najtežim iskušenjima su najbolja garancija da će ostati posvećen očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda", stoji u saopštenju Ministarstva.

Oni apeluju na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu.

Podsetimo, više spomenika na pravoslavnom groblju u selu Kišnica, nadomak Gračanice je polomljeno. Slučaj je prijavljen policiji, a meštani navode da je ovo prvi ovakav slučaj u tom mestu.

"Sedam spomenika je polomljeno, šest je potpuno uništeno, a dva su oštećena", rekla je za Euronews Srbija meštanka ovog sela Snežana Jovanović.

Kako je dodala, pre nedelju dana je sve bilo u redu. Selo Kišnica, u kome žive i Srbi i Albanci, nalazi se nadomak Gračanice. Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je u saopštenju precizirala da je oskrnavljeno osam nadgrobnih spomenika koji su polomljeni, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena i osudila taj čin kao "bezuman".

Petkoviću Kurtiju: Zar je ovo oaza mira i tolerancije?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, pitajući da li je to oaza mira i tolerancije o kojoj govori premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Zar ovo treba da bude ona oaza mira i tolerancije o kojoj pričate?", upitao je Petković Kurtija na tviteru, uz fotografije skrnavljenih spomenika, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.

"Od kada ste došli na vlast, broj incidenata čija su meta Srbi, porastao je za više od 50 odsto. Nišu pošteđeni ni mrtvi Srbi, o čemu svedoče i snimci porušenih grobova iz Kišnice", napisao je Petković.

Komentari (0)

Srbija