Aktuelno

Talibani otvorili vatru na žene demonstrante u Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

09:23

Talibani otvorili vatru na žene demonstrante u Kabulu
Avganistan, Kabul - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici militantnog pokreta talibana, koji su preuzeli vlast u Avganistanu, otvorili su vatru na grupu žena koje su učestvovale na današnjem protestnom skupu u Kabulu.

U izveštaju avganistanske novinske agencije Asvaka se kaže da se incident dogodio ispred bolnice jedne italijanske humanitarne organizacije, ali se ne navodi da li je bilo žrtava ili povređenih, prenosi TASS. Nešto ranije je TV Tolo objavila izveštaj o protestu grupe žena u Kabulu koje su zahtevale da se poštuju njihova ljudska prava i poboljša kvalitet života.

Zabranili strane TV serije u neskladu sa šerijatom

Talibani su zabranili medijima u Avganistanu da prikazuju strane TV serije koje su u suprotnosti sa šerijatskim normama, žene bez hidžaba, kao i bilo kakve pesme, prenosi RIA Novosti. Kako su rekli predstavnici medija, talibanska komisija za kulturu zabranila je prikazivanje devojaka u modernoj odeći, čak i u reklamama. Sve žene moraju da nose hidžab.

Osim toga, mediji ne mogu prikazivati strane TV emisije koje su suprotne avganistanskoj kulturi i šerijatskom pravu, a korišćenje pesama je strogo zabranjena. Strani mediji koji emituju program u Avganistanu moraju se pridržavati normi koje su utvrdile vlasti zemlje, inače će biti zabranjeni.

Prema rečima predstavnika medija, zbog tih zabrana pojedina predstavništva medija će morati da budu zatvorena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija