Planeta

Avganistan pod vlašću talibana: Ubistva neistomišljenika, vešanja, zatvaranja i nestanci postali svakodnevna pojava

Komentari

Autor: Jutarnji

17/12/2021

-

20:16

Avganistan pod vlašću talibana: Ubistva neistomišljenika, vešanja, zatvaranja i nestanci postali svakodnevna pojava
Avganistan pod vlašću talibana: Ubistva neistomišljenika, vešanja, zatvaranja i nestanci postali svakodnevna pojava - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Veće za ljudska prava UN objavilo je da je dobilo informacije o ubistvima više od 100 bivših vladinih zvaničnika, koja se većinom pripisuju talibanima.

Nada al-Našif, zamenica visokog poverenika UN za ljudska prava, rekla je da je osim toga najmanje 50 osumnjičenih članova lokalnog ogranka Islamske države, poznate kao ISIS-Korasan - ideološkog neprijatelja talibana, pogubljeno vešanjem i odrubljivanjem glave, prenosi Rojters.

Najmanje 72 od više od 100 navodnih ubistava pripisana su talibanima, rekla je al-Našif, dodajući da su u nekoliko slučajeva "tela bila javno izložena".

Al-Našif je rekla da je duboko uznemirena izveštajima o takvim ubistvima, koja su u suprotnosti s amnestijom koju su talibani obećali za sve one koji su povezani s bivšom vladom koju je podržavala međunarodna zajednica. 

Tanjug/AP/Abdul Khaliq

 

"Najmanje osam avganistanskih aktivista i dvoje novinara ubijeno je od avgusta, dok je UN dokumentovao 59 nezakonitih pritvaranja", dodala je.

Ugrožena bezbednost sudija, advokata i pravnika

"Sigurnost avganistanskih sudija, tužioca i advokata, posebno žena pravnih stručnjaka, razlog je za uzbunu", dodala je zamenica visokog poverenika. 

U govoru pred Većem za ljudska prava rekla je da su dosadašnju vladavinu talibana obeležila pogubljenja po kratkom postupku širom zemlje i ograničenja osnovnih prava žena i devojčica. 

"Stoga se mnoge porodice ove zime suočavaju s teškim siromaštvom i glađu u jeku izveštaja o dečjem radu, ranim brakovima i prodaji dece, rekla je al-Našif.

Izaslanik bivše avganistanske vlade optužio je talibane za brojna zlodela, uključujući ciljana ubistva i nestanak ljudi. 

Tanjug/AP Photo/Ahmad Halabisaz

 

"S talibanskim vojnim preuzimanjem Kabula ne samo da vidimo potpuni preokret dve decenije napretka... nego ta grupa takođe čini zlodela nekažnjeno i u mnogim slučajevima to ostaje neprijavljeno i nedokumentovano", izjavio je Nasir Ahmad Andiša, ambasador Kabula pri UN-u u Ženevi kojeg svetsko telo još priznaje.

Mučenja, pogubljenja bez suđenja i drugi zločini

Amnesti internešnal u izdvojenom izveštaju dokumentovao je ratne zločine i mučenja počinjena tokom kraha bivše avganistanske vlade i talibanskog preuzimanja vlasti. U izveštaju su dokumentovana mučenja, vansudska pogubljenja i ubistva koja su talibani počinili u poslednjoj fazi sukoba u Avganistanu, kao i civilne žrtve za vreme kopnenih i vazdušnih operacija avganistanskih snaga nacionalne obrane i sigurnosti (ANDSF) i američkih vojnih snaga.

 

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Ujedinjene nacije izvestile su da je u Avganistanu ubijeno 1.659 civila, a još dodatnih 3.524 povređeno u prvih šest meseci ove godine, što je 47 odsto više nego prošle godine. 

"Za ove informacije nema nikakvih dokaza. Odbacujemo ih", rekao je portparol talibanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari (0)

Svet