Fokus

Upozorenje talibana: Bez međunarodne pomoći biće pokrenut novi talas izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

18:26

Upozorenje talibana: Bez međunarodne pomoći biće pokrenut novi talas izbeglica
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Visoki talibanski zvaničnici apelovali su danas na međunarodnu pomoć u borbi protiv produbljivanja ekonomske krize, koja preti da pokrene još jedan talas izbeglica iz Avganistana.

Zamenik ministra spoljnih poslova u talibanskoj vladi Šer Mohamed Abas Stanikzaj, poručio je da je odgovornost na zemljama poput SAD, koje su blokirale milijarde dolara rezervi centralne banke, potrebnih Avganistanu da se oporavi posle decenija rata.

"Zamrzavanjem sredstava utiču na obične ljude, a ne na talibanske vlasti", saopštio je on na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR, organizacije Ujedinjenih nacija za izbeglice, prenosi Rojters.

Agencije UN procenjuju da bi milioni Avganistanaca mogli da se suoče sa glađu tokom zime bez hitne pomoći, ali je ona otežana zbog nespremnosti međunarodne zajednice da direktno sarađuje sa talibanima, delom zbog zabrinutosti za prava žena i njihovu političku uključenost.

Ekonomija na ivici kolapsa

Iznenadno povlačenje strane pomoći nakon pobede talibana gurnulo je krhku avganistansku ekonomiju do ivice kolapsa, milioni ljudi su bez posla, a bankarski sistem je samo delimično u funkciji, ocenjuje Rojters.

"Ako se politička i ekonomska situacija ne promeni, biće više migracija", rekao je talibanski zvaničnik.

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutači danas boravi u Islamabadu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Organizacije za islamsku saradnju sa predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, gde će se razgovarati o situaciji u Avganistanu.

On je poručio da je stav talibana da su međunarodne humanitarne organizacije dobrodošle i da će im vlasti dati sve potrebne dozvole i garancije za nesmetan rad u Avganistanu, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet