Aktuelno

"Stezao me je za ruku i udarao u rame": Smenjenom direktoru Centra za socijalni rad određen kućni pritvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

19:58

"Stezao me je za ruku i udarao u rame": Smenjenom direktoru Centra za socijalni rad određen kućni pritvor
"Stezao me je za ruku i udarao u rame": Smenjenom direktoru Centra za socijalni rad određen kućni pritvor - Copyright Prinskrin/Youtube/SatTelevizija, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

V.d. direktora Centra za socijalni rad u Velikom Gradištu, koji je danas smenjen sa funkcije i koji se tereti za nasilje u porodici nalazi se u kućnom pritvoru. Tu meru odredio mu je sud nakon što je tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv njega. Prethodno su u Osnovnom javnom tužilaštvu svoje izjave dali osumnjičeni D.Ž., kao i oni koji su ga prijavili za nasilje – njegova supruga, majka i šurak.

Priča je dospela u žižu javnosti 31. januara kada je D.Ž. priveden zbog sumnji da je fizički nasrnuo na svoju suprugu, njenu majku i brata. Njega je zbog nasilja u porodici prijavila upravo supruga, a nakon privođenja mu je određena hitna mera zadržavanja po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Iz Tužilaštva je tada navedeno da je u prostoriji bila i beba starosti nekoliko meseci, ali da nije bila žrtva nasilja. Kako su dodali, ranije nadležni nisu dobijali prijave za nasilničko ponašanje u ovoj porodici. 

Danas su iz Osnovnog javnog tužilaštva za Euronews Srbija potvrdili da su Osnovnom sudu u Velikom Gradištu podneli optužni predlog, ali i to da mu je sud odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor do pravosnažnog okončanja postupka. Naveli su i da mu je izrečena i mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenima i svedokom, kako okrivljeni ne bi ometao istragu.

Danas smenjen sa funkcije v.d. direktora

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je za Euronews Srbija rekao da su nadležni upoznati sa celim slučajem navodeći da su ovim povodom već reagovali kao i da je o svemu upoznato Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Ja sam zbog ovoga slučaja sve vreme na vezi ministarkom Darijom Kisić Tepavčević. On je danas na sednici koja je održana u Skupštini grada razrešen ove funkcije i na čelo v.d. direktora Centra za socijalno je postavljena nova osoba", rekao je Milić.

"Nama nije bio poznat kao konfliktna ličnost. Verovali smo da smo na fukciju postavili školovanog čoveka koji može da obavlja svoje dužnosti bez problema", dodao je.

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, vršilac dužnosti Centra za socijalni rad u velikom Gradištu je prvi saslušan početkom meseca. Tada je u OJT negirao da je počinio krivično delo nasilje u porodici. Nezvanično, ispričao je da se sve odigralo nakon što mu je supruga saopštila da želi da ga napusti i da sa detetom ode u Austriju, gde je ranije i živela.

Izvori upućeni u slučaj rekli su da je osumnjičeni rekao da sa taštom nije imao nikakv kontakt, a da je suprugu "možda jače stegao za ruku", kao i da je sa njenim bratom imao sukob, tačnije koškanje i guranje.

Supruga rekla da je i ranije trpela nasilje

Nedelju dana kasnije su svoje izjave u tužilaštvu dali i oštećeni. Kako saznajemo, oni se nisu pridružili krivičnom gonjenju, već su krivičnu odgovornost ostavili tužilaštvu na ocenu. Nisu istakli ni imovinsko-pravni zahtev, već su tražili da se prema osumnjičenom izrekne mera bezbednosti - zabrana približavanja i komunikacije sa oštećenima u maksimalnom trajanju od tri godine.

Kako Euronews Srbija saznaje iz izvora upućenih u istragu, supruga je izjavila da je i u ranijem periodu trpela psihičko i fizičko nasilje, ali da nije htela da ga prijavi jer joj je suprug direktor Centra za socijalni rad, pa se zbog toga nadala da će se vremenom promeniti.

Privatna arhiva

 

Ona je rekla da je do fizičkog sukoba došlo 31. januara, dan nakon verbalne rasprave između njih dvoje. Ona mu je tada rekla da želi da ga napusti, a navela je da je on počeo da galami i da preti da će ubiti svakog ko priđe njegovom detetu. Rekla je i da ju je stezao za ruku i više puta udario u rame, od čega ima i hematom. Dodala je i da je raspravu snimila mobilnim telefonom, da bi dobila podršku porodice. Međutim, prema izvorima iz istrage, ona snimak nije priložila tužilaštvu. 

Istog dana izjavu je dala i tašta osumnjičenog. Ona je rekla da je, pošto je dobila snimak od ćerke, odlučila da dođe i razgovara sa zetom. Navela je da ju je osumnjičeni vređao, psovao i terao kada je došla u njihovu kuću, a zatim i udario otvorenom šakom u predelu desne strane glave. Izvor is istrage dodaje i da je nakon pregleda u zdravstvenoj ustanovi utvrđeno da tašta nema vidljivih tragova povreda.

Prinskrin/Youtube/SatTelevizija

 

U OJT je istog dana saslušan i šurak osumnjičenog koji je rekao da je zajedno sa devojkom svojim autom dovezao majku i da se nije mešao u razgovor majke i zeta. Rekao je da, kada je osumnjičeni udario taštu, onda je udario i njega stisnutom pesnicom u bradu. Kako je dodao, počeo je da beži, ali ga je osumnjičeni sustigao i pesnicom udario u teme, a potom i uhvatio za jaknu da bi ga oborio. 

Brojevi telefona na koje može da se prijavi nasilje:

Policija 192 

Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

Komentari (0)

Srbija