Aktuelno

Stoltenberg: Pravdeno je da Mladić odgovara za svoje zločine

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

07:25

Stoltenberg: Pravdeno je da Mladić odgovara za svoje zločine
Stoltenberg: Pravdeno je da Mladić odgovara za svoje zločine - Copyright Tanjug AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove kojom je potvrdio osuđujuću presudu Ratku Mladiću.


”Pravedno je da on odgovara za svoje nečuvene zločine nad civilima, uključujući ubistvo hiljada bosanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine”, stoji u saopštenju Stoltenberga.

NATO navodi da je Alijansa pomogla da se okončaju dva etnička rata na Zapadnom Balkanu devedesetih i da se zatvori ”mračno i sramno poglavlje evropske istorije”.

”Region ostaje strateški važan za naš Savez. Nastavićemo da doprinosimo stabilnosti i sigurnosti širom zapadnog Balkana promovišući mir i pomirenje”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu juče je pravosnažno osudilo Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Presuda je identična prvostepenoj - Mladić je dobio jedinstvenu doživotnu kaznu zatvora po tačkama optužnice, za genocid u Srebrenici, progon, istrebljivanje, deportacije, nehumano delo i zločine protiv čovečnosti... Kao i u prvostepenoj presudi, oslobođen je za genocid u šest opština u BiH.

Preporuka za vas

Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka
Sudija Priska Matimba Nijambe izdvojila je mišljenje u presudi Mladiću i njeni zaključci potpuno odskaču od Veća koje ga je osudilo
Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već jedino Mladiću
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda
Vukčević za Euronews Srbija: Presuda Mladiću će najverovatnije biti potvrđena, očekujem nove pritiske na Srbiju
Kako se krio Ratko Mladić: Tvrdio je da se neće predati živ, 26 godina od podizanja optužnice dočekuje presudu
Finalna klapa u slučaju Mladić: 10.000 dokaza, ukupno 591 svedok i 10 godina suđenja - haški sud danas odlučuje o doživotnoj kazni

Komentari (0)

Srbija