Aktuelno

"Trojanski štit": Akcija sa FBI udarac za kriminal širom sveta, nižu se hapšenja i u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

09/06/2021

-

11:46

"Trojanski štit": Akcija sa FBI udarac za kriminal širom sveta, nižu se hapšenja i u Srbiji
"Trojanski štit": Akcija sa FBI udarac za kriminal širom sveta, nižu se hapšenja i u Srbiji - Copyright Australian Federal Police

veličina teksta

Aa Aa

Zajednička akcija FBI i policija širom sveta "Trojanski štit", u kojoj je širom sveta uhapšeno 800 lica, a samo u Austriji 81 osoba sprovedena je i u Srbiji gde je uhapšeno više pripadnika organizovane kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera, dok su sam Đorđević i ostatak njegovih saradnika uhapšeni u Austriji.

Zajednička operacija poznata je kao „Trojanski štit/Zeleni signal“ jedna je od najvećih policijskih operacija u borbi protiv organizovanog kriminala. FBI je, naime, u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom ANOM, koja je servisirala preko 12.000 šifrovanih uređaja koje je koristilo najmanje 300 kriminalnih ekipa, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u više od 100 zemalja.

U nizu hapšenja, nakon što je u Austriji priveden Dario Đorđević, više ljudi, za koje se sumnja da su deo njegove kriminalne grupe. 

Osim Đorđevića, uhapšeno je i 10 članova grupe u Beču, a potom juče još sedmorica u Beogradu. Akcija je nastavljena i danas kada su u Srbiji u okviru akcije "Muflon" privedene još četiri osobe povezane sa istom grupom.

"Zahvaljujući dobroj saradnji sa američkim FBI-om i Europolom, Austrija je uspela da zada veliki udarac narko-mafiji", istakao je na pres konferenciji ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

U Austiji fokus kriminalci sa Balkana

Upravo je fokus operacije u Austriji, koja je vođena pod imenom „Ahiles“, bila je mafija sa Zapadnog Balkana, koja je širom sveta aktivna u trgovini narkoticima i oružjem.

U ponedeljak je oko 400 policajaca upalo u više prostorija, i tokom akcije uhapsilo 30 osoba, zaplenila 400 kilograma narotika u vrednosti od 4,6 miliona evra.

Austrijska Kriminalistička sluzba je od 1. aprila pokrenula uspešnu akciju, koja je rezultirala 7. juna, prema rečima generalnog dirketora za javnu bezbednost Franca Rufa, velikom akcijom u kojoj je uhapšen i Dekster.

Ruf je rekao da posebno treba izdvojiti da je uhapšen Dario Ðorđević koji je tražen u Srbiji za trostruko ubistvo.

mup.gov.rs

"On je bio tek par dana u Beču, a prethodno se krio u Turskoj i Grčkoj. Kod njega je zaplenjeno 10 kilograma narkotima", rekao je Ruf dodajući da se radi o vođi ove bande.

Takođe je preneo da je rešena i jedna otmica u Srbiji, podsećajući na slučaj jednog državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga u visini od 2.000 evra.

Pored toga, prema Rufu, uhapšen je još jedan Srbin zbog trgovine narkotika, protiv kojeg se isto vodi istraga u Srbiji zbog ubistva.

Hapšenja u Srbiji i saradnja sa FBI 

Akcija u okviru "Trojanskog štita" sprovedene su i u Srbiji. U zajedničkom saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) i ambasade SAD nakon sastanka predstavnika tuzilaštva i FBI, juče je saopštine da FBI radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela.

Zajednička operacija, poznata je kao „Trojanski štit/Zeleni signal“ i jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju i ukazuje da je počev od 7. juna izveden čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

U operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom “ANOM,” koja je servisirala preko 12.000 šifrovanih uređaja koje je koristilo najmanje 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u više od 100 zemalja.

Početkom oktobra 2019, uredaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu “koju su smislili kriminalci za kriminalce,” a ciljna grupa za prodaju uređaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

Jedna od širih akcija koja je realizovana u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika FBI i austrijske policije i tužilaštva je otkrivanje organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se nalazi Dario Đordević.

MUP

 

Deo informacija koji se odnosi na prodaju narkotika u Austriji srpski organi su ustupili nadležnim organima Austrije, pa su 5. maja ove godine u Becu uhapšeni pripadnici ove organizovane kriminalne grupe koja je delovala na području Beča, kao najveća takva grupa koja se bavila prodajom heroina i kokaina.

Obračun s kriminalom širom sveta

Zamenik izvršnog direktora EUROPOL-a Žan-Filip Lekuf potvrdio je danas da je u okviru međunarodne policijske operacije u Evropi uhapšeno više od 800 osumnjičenih kriminalaca i zaplenjeno preko 48 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama. U toj operaciji su, pored EUROPOL-a i policija 16 evropskih država, učestvovali američki FBI, kao i policije Australije i zemalja Južne Amerike, Azije i Bliskog istoka.

Nemački zvaničnici su potvrdili hapšenje 70 osumnjičenih na 150 lokacija u Nemačkoj, navodeći da je akcija bila je fokusirana na pokrajinu Hesen.

U združenoj operaciji australijske policije, američkog FBI-ja i nacionalnih policija država Azije, Južne Amerike i Bliskog istoka, uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih kriminalaca iz 18 zemalja angažovanih u organizovanoj kriminalnoj ššemi, saopštili su australijski zvaničnici.

Samo u Australiji je uhapšena su 224 osumnjičena, među kojima ima i pripadanika motorizovanih bandi, a na Novom Zelandu je 35 privedeno osumnjičenih.

Komentari (0)

Srbija