Aktuelno

Šarić ponovo iza rešetaka zbog najtežih krivičnih dela, sumnja se da je grupa delovala u Evropi i Južnoj Americi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

20:34

Šarić ponovo iza rešetaka zbog najtežih krivičnih dela,  sumnja se da je grupa delovala u  Evropi i Južnoj Americi
Šarić ponovo iza rešetaka zbog najtežih krivičnih dela, sumnja se da je grupa delovala u Evropi i Južnoj Americi - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Optuženi za međunarodni šverc kokaina Darko Šarić iz Pljevalja uhapšen je danas u Beogradu zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

MUP je saopštio da su u međunarodnoj akciji koordinisanoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj ušestvovale policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni članovi više organizovanih kriminalnih grupa, a u Srbiji pet članova. Osim Šarića za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i, prema navodima MUP, uhapšeni su i njeni članovi D. L, D. O, U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja, naveo je MUP.

Šarić izveden iz vile na Dedinju

Pretres kuće u kojoj je Šarić bio u kućnom pritvoru trajao je gotovo čitavog dana, a ulica u kojoj se nalazi kuća bila jepod opsadom policijskih snaga. Šarić je kasno popodne izveden iz vile na Dedinju uz rotacije i sirene, a kolona se  uputila ka sedištu SBPOK. 

Uhapšen Uroš Mišić i glavni branilac Veljka Belivuka

Među uhapšenima je i jedan od Šarićevih branilaca, advokat Dejan Lazarević, koji je i glavni branilac osumnjičenih vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Policija je pretresla advokatsku kancelariju Lazarevića tražeći dokumente i predmete u vezi sa Šarićem, jevio je Tanjug pozivajući se na svoja saznanja.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Uhapšen je i Uroš Radovanović. On je javnosti poznat kao Uroš Mišić, navijač koji je sa 19 godina napao policajca upaljenom bakljom na utakmici Crvena zvezda-Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. godine. Odslužio je kaznu zatvora od pet godina za to delo, pošto mu je amnestijom "skinito" pola godine kazne.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Policija zaplenila skupoceni džip 

Kako pišu Novosti, Šarić je osumnjičen da je navodno obavljao poslove sa pet telefona, od čega su dva bila satelitska, i putem "Skaj" aplikacije, i to navodno, u vreme dok je još bio u pritvoru. Ove informacije nisu zvanično potvrđene.

Iz vile Darka Šarića odvezen je skupoceni crni džip marke "mercedes" i odvezen je u prostorije SBPOK-a. Ubrzo nakon toga policija je u kutijama iznela i dokaze iz Šarićeve vile, a među njima su i kompjuteri, prenosi "Blic".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Razbijena kriminalna grupa i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj je istovremeno, sprovedena koordinisana akcija policije i USKOK-a kojojm je razbijena kriminalna grupa, a u akciji je učestvovalo stotinak policijskih službenika, javljaju hrvatski mediji. Istraga je pokrenuta protiv 14 hrvatskih državljana koji se sumnjiče za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičeni P. Ć. (51) i za ubistvo M. M. (47) koji je sarađivao sa Šarićem. USKOK je saopštio da se prva grupa krijumčara sastojala od 10 članova između 36 i 63 godine, dok su drugu činila četiri člana između 29 i 41 godine starosti. 

Ubijeni M. M. je, kako pišu hrvatski mediji, bio desna ruka Darka Šarića, a bio je zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po Zapadnoj Evropi. On je ubijen prošle godine u Ekvadoru. Do tada se nije znalo gde se nalazi, a bio je na Interpolovoj poternici, i bio je osuđen kao pripadnik grupe Darka Šarića. Njega su, tvrde, ubice presrele u prolazu na motoru, i pobegle. Kada se saznalo za njegovo ubistvo, spekulisalo se da je koristio lažna dokumenta. Međutim, nije otkriveno koji je pravi motiv ubistva. 

P. Ć. je svojevremeno uhapšen i u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina. Većina njegove grupe se 2017. godine nagodila sa USKOK-om, a on je bio osuđen na četiri godine zatvora i oduzimanje 150.000 evra. Do sporazuma je u istražnom zatvoru proveo tri i po godine. Prošle godine je policija u nekoliko navrata u Luci Ploče zaplenila više stotina kilograma kokaina, a tada je saopšteno da se istražuje kome je droga bila namenjena.

Vulin: Koristili Srbiju za kriminal na više kontinenata

Srbija je pouzdan partner međunarodnih organizacija koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nakon velike policijske akcije u kojoj je uhapšen i Darko Šarić.

U okviru velike međunarodne akcije koordinirane od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal uhapsili su više lica koja su našu teritoriju koristila za izvršenje krivičnih dela na više kontinenata, naveo je Vulin, a saopštio je MUP.

"Srbija je pouzdan partner međunarodnih organizacija koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih. Ovim se to i potvrđuje na najbolji mogući nači", poručio je Vulin.

Ministar je istakao da borba protiv najtežih oblika kriminala ostaje prioritet MUP-a, ali i Srbije.

Novac od droge korišćen za kupovinu nekretnina i zemljišta

Podsećamo, Šarić je osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru prošle godine pritvor Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i na Zlatiboru. Šarić se, nakon pet i po godina provedenih u bekstu, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Komentari (0)

Srbija