Aktuelno

Veštaci svedočili na suđenju za ubistvo na Dušanovcu

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

18:20

Veštaci svedočili na suđenju za ubistvo na Dušanovcu
Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pred većem Višeg suda u Beogradu danas je saslušanjem veštaka nastavljeno suđenje dvojici optuženih za ubistvo Blaža Ðurovića 10. marta 2018. godine na Dušanovcu.

U svojstvu svedoka je danas je ispitana veštak Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF) Jelena Stošić i to na okolnosti DNK uzorka koji je uzet od optuženog Darka Veskovića.

Stošić je odgovarajući na pitanja stručnog savetnika odbrane Olivera Stojkovića detaljno objasnila na koji način se iz uzorka bukvalnog brisa izdvaja DNK profil, kao i da se ostatak tog uzorka čuva u frižiderima u laboratoriji kojoj pristup imaju samo zaposleni.

Takođe, ona je rekla da od NCKF-a niko nije tražio da se dostave ostaci uzoraka bukvalnog brisa Veskovića.

Naime, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, Veskovićeva zastupnica je na kraju ispitivanja Stošićeve stavila prigovor na njen iskaz zbog načina i stava koji je veštak iskazala prilikom svedočenja.

Sudski veštak Dušan Keckarević je nastavio sa prikazom dokaza kao i na prethodnom suđenju, te je prikazao rukavice za koje se sumnja da je izvršilac nosio tokom ubistva.

Odbrana i stručni savetnik su upoređivali fotografije rukavica sa lica mesta sa rukavicama koje je Keckarević izložio na stolu, postavljajući mu pitanja sa kojih mesta su uzeti uzorci koji su kasnije analizirani i kakvi se sve tragovi nalaze na njima.

Odbrana tokom celog postupka tvrdi da su DNK dokazi optuženih podmetnuti na mestu ubistva Ðurovića.

Na prethodnom suđenju zbog promene u sudskom veću suđenje je krenulo ispočetka, te su optuženi Nemanja Ivanov i Darko Vesković rekli da ostaju pri odbrani koju su ranije izneli i ponovo negirali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret.

Optuženi Vesković i Ivanov su dovedeni u Specijalni sud iz pritvora u Okružnom zatvoru u Beogradu gde im se do sada sudilo u specijalnoj sudnici iz razloga bezbednosti, ali im je suđenje premešteno zbog renoviranja zatvorske sudnice.

Obojica se nalaze u pritvoru četiri godine i negiraju ubistvo Ðurovića.

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje nakon ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je nakon nekoliko meseci izručen Beogradu.

Oni su optuženi da su iz automatske puške sa 29 projektila iz automobila ubili Ðurovića, a nakon toga zapalili njegov automobil.

Na teret im se stavljaju krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu.

Ðurović je ubijen 10. marta 2018. godine na Dušanovcu ispred kuće rođenog brata u Ulici Vojvode Skopljanca broj 22, nakon što je dovezao njega i decu.

Komentari (0)

Srbija