Aktuelno

Betonska ograda pala sa terase u Novom Sadu, stanari kažu da je prava sreća što niko nije povređen

Komentari

Autor: Zlatica Radović

19/06/2021

-

12:24

Betonska ograda pala sa terase u Novom Sadu, stanari kažu da je prava sreća što niko nije povređen
Betonska ograda pala sa terase u Novom Sadu, stanari kažu da je prava sreća što niko nije povređen - Copyright Facebook/Nada ex Mutin Tucakov

veličina teksta

Aa Aa

Sa šestog sprata zgrade u Balzakovoj ulici u Novom Sadu noćas oko 1.30 časova  odvalila se betonska ograda terase. Na sreću, niko nije povređen, ali Novosađanka Nada Tucakov, koja živi u ovoj zgradi u naselju Liman kaže da je prizor bio užasan.

"To je bilo nešto između bombardovanja i zemljotresa. Zgrada se zatresla, a ta buka nas je sve probudila. Betonska ograda se sručila na trotoar, a usput je oštetila još dve terase. Komšije u drugom bloku su nam rekle da su i oni čuli buku kada je pala ograda", priča Nada Tucakov za Euronews Srbija.

Naša sagovornica kaže da su oko tri časa posle ponoći stigli policajci i komunalna inspekcija, kao i da su stavili traku da upozore prolaznike, da ne prilaze.

Nada ex Mutin Tucakov

 

"Srećom da se ovo desilo tokom noći, tako da je izbegnuta tragedija. Inače, u toj vertikali u prizemlju se nalazi apoteka i ljudi ispred nje čekaju u redu, a deca trče po toj stazi. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da je ograda pala tokom dana", kaže Nada Tucakov.

Ona kaže da su stanari sakupljali delove betonske ploče sa puta da na njih ne nalete automobili. Dodala je i da su pre nekoliko dana dolazili majstori da 'zaliju' krov koji je prokišnjavao, ali nisu ništa bušili.

"Čak su i ručnom mešalicom pravili malter, tako da ne verujemo da je to izazvalo incident, ali to ipak ne možemo da znamo sa sigurnošću", objašnjava Tucakov.

Nada ex Mutin Tucakov

 

Stanari kažu da su u pomoć pokušali da pozovu profesionalnog upravnika zgrade, ali da nisu uspeli da ga dobiju, jer se nije javljao na mobilni telefon.

Zgrada u kojoj se dogodio incident inače je izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da ovakvi incidenti ne bi trebalo da nas čude, jer se godinama ne bavimo planskim održavanjem stambenih zgrada.

N.T.

"Stalno upozoravamo da fasade i terase moraju da se održavaju, ne samo zato što izgledaju ružno kada se zapuste, već i zato što nisu bezbedne, a to je opasno. Komunalci bi trebalo da izađu na teren i da proveravaju u kakvom su stanju, jer ako se to prepusti građanima, nema ništa od toga. Posle 40 godina normalno je da je taj materijal istrošen i da je potrebna sanacija. Dolazi nam na naplatu loše održavanje", kaže Rodić.

On upozorava da s druge strane, na novim zgradama ima i mnogo sumnjivog materijala koji se koristi, kao i "nestručnosti i fušeraja" kada je u pitanju majstorski posao, pa ni na novim objektima nisu retki slični incidenti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija