Aktuelno

Nastavljeno pripremno ročište grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića – Lalić priznao sve iz optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2022

-

14:05

Nastavljeno pripremno ročište grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića  – Lalić priznao sve iz optužnice
Nastavljeno pripremno ročište grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića – Lalić priznao sve iz optužnice - Copyright E-Stock, privatna arhiva, Printscreen/MUP

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izjašnjavanjem o krivici optuženih, nastavljeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Jedan od optuženih Srđan Lalić priznao je sva dela iz optužnice, među kojima je i pet ubistava, rekli su novinarima ispred suda advokati.

Miljković i Belivuk, kao i ostali optuženi, su se izjasnili da nisu krivi, dok je Lalić rekao da je kriv i da će detaljno izneti odbranu, nakon čega su ga stražari odvojili od ostatka optuženih.

Laliću (36) se stavlja na teret da je bio saučesnik u pet ubistava, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Optužnicom mu se stavlja na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica. Za ova krivična dela preti mu maksimalna kazna, odnosno doživotna robija.

Prema optužnici Višeg suda u Beogradu, Lalić se tereti za ista krivična dela kao i Marko Miljković, a kako je po zanimanju IT stručnjak, u Belivukovom klanu bio je zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj.

Pripadnici ove kriminalne grupe se potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Kako je jedan od advokata rekao novinarima, pripremno ročište je nastavljeno izjašnjavanjem o krivici optuženih.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu pročitana je optužnica do kraja.

Belivuk i Miljković su angažovali nove advokate, Vladu Petrovića i Gordanu Božilović Petrović i oni će ih nadalje zastupati.

Ranije je pripremno ročište odlagano nekoliko puta.

Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, a drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

Lazarević je uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru.

Prethodno pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i njeni pripadnici potvrđenom optužnicom terete se za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište, sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.

Sud je nedavno potvrdio drugu po redu optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još 10 pripadnika ove grupe kojom se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

I Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Komentari (0)

Srbija