Aktuelno

Vučić egipatskom predsedniku Al Sisiju predstavio srpsko naoružanje, karabin kao poklon gostu

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

18:23

Vučić egipatskom predsedniku Al Sisiju predstavio srpsko naoružanje, karabin kao poklon gostu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi prisustvuju  prikazu naoružanja Vojske Srbije i vojne opreme iz domaće odbrambede industrije.

Deo opreme i naoružanje srpske armije prikazan je dvojici predsednika na poligonu Doma Garde u Beogradu.

Predsednik je tokom predstavljanja poručio da će država svakako nastaviti da prodaje naoružanje tamo gde je to moguće, u skladu sa međunarodnim propisima, jer to danas rde sve države sveta.

On je konstatovao da je pad ukrajinskog aviona koji je prevozio granate iz Srbije bio "saobraćajna nezgoda". 

Vučić je svom gostu na kraju prikaza naoružanja Vojske Srbije uručio i poklon - karabin M70, koji je proizvela “Zastava” i naveo da se radi o ručnom radu:

“Naročito je rezbaren za najbolje lovce i najbolje ljude”, kazao mu je predsednik Vučić.

On je egipatskom kolegi još jednom zahvalio na poseti Srbiji.

“I da mnogo puta dolazite u svoju novu otadžbinu”, poželeo mu je Vučić.

Na kraju prikaza, Vučić je al Sisiju pokazao i automobile Josipa Broza Tita koji se nalaze u okviru u okviru Doma garde, a među njima i Rols rojs u kome su se vozilii Tito i Abdel Naser.

Sa Vučićem i Al Sisijem, prikazu su prisustvovali i ministri odbrane i policije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislava Gašić.

Na poligonu je, između ostalog, predstavljeno i borbeno vozilo pešadije “Lazanski”, najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo domaće preduzeće Jugoimport SDPR.

Tu su i pešadijsko borbeno vozilo Lazar, namenjeno za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili, sa ličnom balističkom zaštitom, za izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline, kao i višenamensko okopno vozilo 8x8 Lazar, koje poseduje visokosofisticiranu, modularnu balističku zaštitu.

Predstavljeno je i oklopno vozilo za protivoklopni raketni sistem valikog dometa Miloš, kao i vozilo Nora.

Visokom gostu iz Egipta predstavljen je i Gavran – sistem bespilotne letelice - projektila, kao i višecevni modularni samohodni lanser raketa Tamnava.

Vučić i Al Sisi mogli su da vide i vođenu raketu vazduh – zemlja Košava, sa bojevom glavom, koja se koristi za uništavanje udaljenih zemaljskih ciljeva koji ne moraju da budu direktno vidljivi u trenutku lansiranja.

Predstavljen je naoružani dron “Obad”, kao i bespilotna letelica “Pegaz”.

Predsednik Vučić juče je najavio da će sa šefom egipatske države prisustvovati prikazu naoružanja Vojske Srbije, ističući da dve zemlje imaju prostor za unapređenje saradnje u oblasti vojne opreme, kao i da Srbija i Egipta imaju šta da ponude, da mogu da formiraju zajednička preduzeća, da se oslanjaju jedna na drugu u toj oblasti.

Al Sisi danas završava trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao poslovnom forumu, ali i položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija