Aktuelno

Zoran Marjanović proglašen krivim za ubistvo supruge Jelene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2022

-

11:20

Zoran Marjanović proglašen krivim za ubistvo supruge Jelene
Suđenje Zoranu Marjanoviću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu izrekao je danas prvostepenu presudu Zoranu Marjanoviću, kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva supruge Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine u Borči, prenosi Tanjug. Postupajuća sudija Jelena Škulić Marjanoviću je odredila i pritvor do upućivanja na izvršenje kazne zatvora.

Na prvostepenu presudu, i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji će doneti pravosnažnu presudu.

U završnoj reči, postupajući tužilac Nikola Uskoković je od suda zatražio da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu za krivično delo teško ubistvo od 40 godina, kao i da mu odredi pritvor zbog uznemiravanja javnosti.

Tužilaštvo je ocenilo da je tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu sa umišljajem ubio i to na svirep i podmukao način. Sa druge strane, četiri advokata odbrane su u svojim završnim rečima osporavali navode tužilaštva i za svog branjenika tražili oslobađajuću presudu.

On je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu negirajući da je ubio suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Marjanoviću je sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

Viši javni tužilac zadovoljan presudom Marjanoviću

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u potpunosti je zadovoljan prvostepenom presudom.

"Sud je u potpunosti usvojio predloge tužilaštva i pravilno cenio sve dokaze tužilaštva, tako da sam u potpunosti zadovoljan presudom, visinom izrečene kazne i odlukom kojom mu je sud ponovo odredio pritvor", rekao je Stefanović.

Posebno je istakao da je presudu jednoglasno donelo petočlano sudsko veće, od dvoje sudija i troje sudija porotnika, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Dumnić: Presuda Marjanoviću skandalozna

Advokat Nikola Dumnić, branilac Zorana Marjanovića koji je danas osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, burno je reagovaopovodom ove presude i nazvao je skandaloznom.

Naime, Dumnić i drugi Marjanovićev branilac Stefan Jokić nisu sačekali završetak izricanja presude, već su ,nakon što je sudija rekla da je Marjanović osuđen na 40 godina uz ljutite komentare upućene sudskom veću napustili sudnicu.

Dumnić se po izlasku iz Palate pravde obratio novinarima i rekao da ne postoji personalni dokaz koji ukazuje da je Marjanović počinio ubistvo.

"Niko ga nije lično video da je počinio ubistvo, kao što ni na njemu ni na njoj (žrtvi) nije pronađen trag koji bi upućivao na zaključak suda" rekao je Dumnić.

 

Komentari (0)

Srbija