Aktuelno

Javnost očekuje da se utvrde uzroci eksplozija u "Slobodi", stručnjaci upozoravaju na čudne detalje

Komentari

Autor: T.K.

21/06/2021

-

20:05

Javnost očekuje da se utvrde uzroci eksplozija u "Slobodi", stručnjaci upozoravaju na čudne detalje
Javnost očekuje da se utvrde uzroci eksplozija u "Slobodi", stručnjaci upozoravaju na čudne detalje - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Uzroci prve eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku još nisu poznati, a usledile su nove snažne detonacije. Građani Čačka od početka juna ne spavaju mirno, ne znajući da li im preti nova opasnost.

Direktor fabrike "Sloboda" Zoran Stefanović potvrdio je za portal Euronews Srbija da je komisija za utvrđivanje uzroka eksplozija formirana na nivou fabrike, a da će se eksperti iz Ministarstva odbrane angažovati po potrebi.

Prilikom poslednje ekplozije povređena su i trojica radnika, a građanima koji stanuju u blizini fabrike bila je naređena evakuacija.

Euronews Serbia

I građani Čačka i čitava javnost pitaju se koji su uzroci ekplozija i kako sprečiti buduće katastrofe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je govorio akcidentima u Čačku i izjavio da nadležni ispituju uzrok nove eksplozije i istakao da je čudno što je eksplozija izbila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija.

"Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloga požara i eksplozija", rekao je Vučić.

Kako je naveo, biće postavljeno pitanje odgovornosti u upravljanju i ukoliko se dokaže, i krivično-pravne.

TANJUG/FOTO RINA/IVAN NIKOLIC

 

Vojni analitiar Vlade Radulović naglasio je za Euronews Srbija da je važno da se sve nadležne institucije uključe u istragu o eksplozijama, da bi se utvrdio tačan uzrok.

Za sada je poznato da je formirana komisija za procenu štete na stambenim objektima nakon požara sada obilazi teren.

"Uglavnom su polupana stakla na prozorima, na krovovima poremećeni crepovi, ponešto razbijenih crepova, ekipe koje su bile juče i danas su na terenu. Utvrdićemo štetu narednih nekoliko dana. Građani se danas već javljaju gradskoj upravi da prijave štetu, tako da su sve te aktivnosti u toku", rekao je za RTS Radoš Jugović iz Gradske komisije za procenu štete.

Formirana komisija na nivou fabrike

Direktor fabrike "Sloboda" rekao je za Euronews Srbija da je komisija za utvrđivanje uzroka eksplozija za sada formirana na nivou fabrike.

"Naši eksperti će raditi na utvrđivanju uzroka, a po potrebi će se uključivati i eksperti iz Ministarstva odbrane", izjavio je Stefanović.

On je istakao da je sinoć lokalizovan požar u blizini mesta akcidenta, a da su danas helikopteri Ministarstva dobrane dodatno nakvasili taj teren kako ne bi došlo do novih požara.

Kada je reč o obezbeđivanju i nadzoru fabrike, Stefanović je rekao da se prethodnih godina radilo na nadzorima, ali da će  i u buduće to morati da bude prioritet.

"Tokom protekle četiri godine mi smo instalirali  267 kamera, ali je i to nedovoljno. Imali smo u planu i dalje to da radimo, da što više pokrijemo, jer je u pitanju veliki prostor. Sigurno je je da ćemo u narednom periodu još više uložiti u te sisteme",  istakao je Stefanović za Euronews Srbija.

RINA

 

Sindikat: Oformiti komisiju vojske i policije

Draško Milovanković iz Samostalnog sindikata radnika kompanije "Sloboda" nakon obilaska fabrike izjavio je za Euronews da se radi da čišćenju prostora fabrike, da demineri rade svoj posao i da to trenutno usporava proces istrage.

Milovanković je rekao da nema informaciju u kojoj je fazi utvrđivanje štete, ali da radnici svakako neće raditi neki period, dok se ne sanira nastala šteta u proizvodnom pogonu.

"Zna se ko je nadležan da utvrđuje uzrok, postoji nadležni istražni organ, koji to treba da utvrdi. Kako, šta i na koji način, mi ne znamo, ali je i nama kao sindikalnoj organizaciji u interesu da se to utvrdi i da mi kao sindikat možemo nakon toga da damo neki svoj konačan sud i da u odnosu na to preduzmemo neke aktivnosti", objasnio je Milovanković za Euronews.

On ističe da je sindikatu u interesu da se utvrdi šta je tačan uzrok eksplozija, posebno jer druga eksplozija nema veze sa prvom, naglasivši činjenicu da se dogodila u magacinskom prostoru.

"Naš predlog je da se oformi komisija eksperata vojske i policije i da se konačno utvrdi uzrok, ako je moguće utvrdi šta se stvarno dogodilo", objasio je predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Sloboda".

Epicentarpress.rs, Wikipedia.org/AirWolf

 

Kako navodi, sindikat ne želi da se bavi špekulacijama i nagađanjima i naglašava da su bezbednost i zdravlje radnika iznad svega.

Predsednik samostalnog sindikata radnika u fabrici "Sloboda" rekao je da se prethodnih godina ulagalo u bezbednost na radu, ali naglašava da se ovaj akcident izdvaja jer se ni kod nas ni u regionu, prema rečima eksperata iz tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, nije desilo da se eksplozija u namenskoj industriji ponovi posle 15, do mesec dana.

Pozvao je radnike na strpljenje i razumevanje i poručio da svako mora dati doprinos da se fabrika, samim tim i radna mesta, sačuvaju, što je od interesa i za lokalnu zajednicu.

Radulović: Nemar ili neki drugi faktor

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je za Euronews Srbija da sve nadležne institucije moraju da se uključe u istragu o eksplozijama u fabrici Sloboda jer tačni uzroak još nije poznat.

"Ne samo Vojnobezbednosna agencija, nego bilo koja nadležna istitucija, mora da radi na rešavanju ovog slučaja i da se vidi šta je po sredi. Trebalo bi ispitati da li je u pitanju neki nemar ili procedura koja nije ispoštovana do kraja ili nešto drugo", objašnjava Radulović.

On je ponovio da je atipično je da se eksplozije dešavaju u magacinskom prostoru, a ne u proizvodnom, gde bi to moglo da se očekuje.

Radulović ističe da  generalno u fabrikama namenske industrije mora da postoji bolja služba obezbeđenja i veća kontrola kruga fabrike, te da se na to posebno mora obratiti pažnja.

"Kada govorimo o kompanijama namenske industrije, služba obezbeđenja mora da unapredi određene sektore. Radnici obezbeđenja u fabrici su se sveli na tu portirsku ulogu, kontrolišu prosto kada radnici ulaze, kada izlaze, a izostaje taj segment patrola u krugu fabrike. Kontola se tiče proveravanja rasvete, žica, ograda uz kontrolu za psima", rekao je Radulović.

Kako kaže, to nije ništa novo, već nešto što je postojalo i u vreme bivše Jugoslavije i samo bi trebalo da se vrati.

Eksplozija za eksplozijom

Podsetimo, prva eksplozija u fabrici "Sloboda" dogodila se 4. juna, a u narednim danima desilo se još nekoliko manjih.

Iako još nema potvrde uzroka ekplozija, do jake detonacije došlo je ponovo 19. juna, da bi potom 20. juna u večernjim satima izbio i požar u šumi u neposrednoj blizini fabrike.

Prilikom akcidenta u fabrici koji se dogodio u subotu povređena su trojica radnika, a stanovnici Čačka koji žive u okolini fabrike morali su da se evakuišu, jer je, prema procenama, mogla biti ugrožena njihova bezbednost.

Komentari (0)

Srbija