Aktuelno

Tužilaštvo podnelo Optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta zbog polnog uznemiravanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

10:51

Tužilaštvo podnelo Optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta zbog polnog uznemiravanja
Tužilaštvo podnelo Optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta zbog polnog uznemiravanja - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V.P., profesora na Arhitektonsko fakultetu u Beogradu, zbog izvršenja dva krivična dela polno uznemiravanje, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako navode, okrivljenom je stavljeno na teret da je krivično delo izvršio na taj način što je od novembra meseca 2021. godine do 20. maja sledeće godine polno uznemiravao oštećene A.T. i M.D. i to na taj način što je primenio verbalno, neverbalno i fizičko ponašanje koje prestavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavajuće i uvredljivo okruženje oštećenih.

"Nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog sproveden je dokazni postupak u kome je okrivljeni saslušan, te su ispitani svedoci i oštećene od kojih je jedna povukla predlog za krivično gonjenje, a dve oštećene su se pridružile krivičnom gonjenju okrivljenog i opisale radnje koje je prema njima preduzeo, te je tužilaštvo je podnelo Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V. P. zbog izvršenja dva krivična dela Polno uznemiravanje iz čl. 182a st. 2 u vezi st. 1 KZ, kojim je predložilo da sud okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i izrekne mu uslovnu osudu, na taj način što bi utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Za slučaj se saznalo preko društvenih mreža

Podsetimo, nakon što se slučaj pojavio na društvenim mrežama, i Arhitektonskom fakultetu , počele su da stižu zvanične prijave studentkinja. Tada se oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je formiralo predmet po službenoj dužosti, a dat je nalog policiji da ispita ceo slučaj. 

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica samoinicijativno je dao izjavu u policiji o celom slučaju. On je ranije za Euronews Srbija rekao da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost, kada su se svedočenja pojavila na društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.

Prinstscreen YouTube/Beogradzivi

 

Istakao je da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.

U slučaju Arhitektonskog fakulteta reagovao je i ombudsman Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak i od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje i kako je reagovao. 

BU prošle godine usvojio novi Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja

Inače, Univerzitet u Beogradu je 2021. godine usvojio pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti, od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu. 

Njegovom kreiranju i prethođenju prethodio je niz slučajeva seksulanog uznemiravanja i optužbi za zlostavljanje u obrazovnim ustanovama, a jedan od tih slučajeva odnosi se i na Fakultet dramskih umentosti, gde je pet studentkinja prošle godine podnelo prijave da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja. Među prijavama koje su podnete Fakultetu, čak pet se odnosilo na istog profesora.

Dakle, prema novom pravilniku pojednac može u roku od šest meseci, od dana kada je seksualno uznemiravnje učinjeno, da pokrene savetodavni ili disciplinski postupak. Važno je naglasiti da za veme vođenja postupka posredovanja ne teku rokovi zastarelosti disciplinskog postupka. 
Savetodavni postupak podrazumeva učešće poverenika za ravnopravnost koji pomaže žrtvi seksualnog uznemiravanja i savetuje studente ili zaposlene kako sporna situacija može da se reši u duhu pravilnika.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Disciplinski postupak se vrši u skladu sa pravnim aktovima Univerziteta. Svaka vrsta zloupotrebe zaštite od seksualnog uznemiravanja je, kako pravilnik navodi, kažnjiva i protiv osobe može da bude vođen disciplinski postupak.

"Sprečavanju seksualnog uznemiravanja na univerzitetu i u ustanovama doprinos pružaju nastavni plan, program i udžbenici putem promovisanja dostojanstva svih lica i ukazivanja na nedopuštenost diskriminacije po bilo kojem osnovu, a posebno po osnovi pola, roda, rodnog identiteta i seksualne orijentacije", navodi se u pravilniku.

Osoba koja pokrene postupak zaštite, odnosno svedok ili pojedinac koji ohrabruje na pokretanje postupka, prema dokumentu, neće trpeti nikakve posledice.

 

Komentari (0)

Srbija