Aktuelno

Predmet "Arhitektonski fakultet": Tužilaštvo pozvano da sasluša profesora zbog navoda o polnom uznemiravanju

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

15:54

Predmet "Arhitektonski fakultet": Tužilaštvo pozvano da sasluša profesora zbog navoda o polnom uznemiravanju
Predmet "Arhitektonski fakultet": Tužilaštvo pozvano da sasluša profesora zbog navoda o polnom uznemiravanju - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu naložio je Prvom osnovnog javnom tužilaštvu (OJT) da bez odlaganja započne dokazne radnje u predmetu "Arhitektonski fakultet" i prijavljenog profesora pozove na saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

Nalog je dat jer je VJT već odradilo sve neophodne provere u saradnji sa policijom, a posebno imajući u vidu prirodu krivičnog dela, celishodnost postupka i potrebu žrtava da im se obezbedi hitna i neophodna zaštita, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Naime, tužilaštvo podseća da su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sproveli predistražni postupak u ovom slučaju koji su inicirali mediji, nakon što se određeni broj studentkinja putem društvenih mreža požalio na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studentkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prethodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Nakon toga postupajući tužilac VJT u Beogradu je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela polno uznemiravanje, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu.

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje.

Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem, tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje. Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon toga sredinom meseca krivično gonjenje u ovom predmetu prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.

Google Maps

 

Inače, početkom juna na društvenim mrežama pojavilo se svedočenje više studentkinja koje su jednog profesora optužile za seksualno uznemiravanje.

Osim na društvenim mrežama i Arhitektonskom fakultetu počele su da stižu zvanične prijave studentkinja. Oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je formiralo predmet po službenoj dužosti, a dat je nalog policiji da ispita ceo slučaj. 

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica samoinicijativno je dao izjavu u policiji o celom slučaju. On je za Euronews Srbija rekao da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost, kada su se svedočenja pojavila na društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.

Reagovao i ombudsman

Istakao je da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.

U slučaju Arhitektonskog fakulteta reagovao je i ombudsman Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak i od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje i kako je reagovao. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija