Aktuelno

Sprečeno krijumčarenje više od tri kilograma srebra - kovanice krili u konzervi nudli, nakit u jastuku i garderobi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

14:45

Sprečeno krijumčarenje više od tri kilograma srebra - kovanice krili u konzervi nudli, nakit u jastuku i garderobi
Sprečeno krijumčarenje više od tri kilograma srebra - kovanice krili u konzervi nudli, nakit u jastuku i garderobi - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su krajem oktobra u nekoliko prekršaja otkrili više od tri kilograma srebra, skrivenih na neobičnim mestima: u jastuku za putovanje, među garderobom putnika, a najneobičniji je bio pokušaj krijumčaranja srebra u konzervi nudli, saopštila je danas Uprava carine.

Kako navode, najneobičniji pokušaj da se prenese srebro otkriven je 29. oktobra na prelazu Preševo, u saradnji sa policijom, kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen kamper stranih registarskih oznaka, kojim je sam putovao strani državljanin (52).

Tokom detaljne kontrole u kuhinjskom delu kampera, carinik je pronašao naizgled neotvorenu konzervu nudli, čija je neuobičajena težina ukazivala da je u njoj nešto sakriveno.

Uprava Carina

 

"Da je takva pretpostavka bila opravdana, pokazalo se kada je sa konzerve skinut poklopac, a u njoj umesto testenine pronađeno 37 srebrnih kovanica "Suid Afrika", "Ellizabeth II“ i "Republic of Armenia", kao i dve zlatne pločice "Hereeus", navedeno je u saopštenju Urave carina.

Kako je reč o stranom državljaninu, sud je u hitnom postupku doneo odluku o oduzimanju krijumčarenog srebra i zlata, a putnik je i novčano kažnjen zbog učinjenog prekršaja. Dva slična slučaja zabeležena su i tokom protekle nedelje i na prelazu Gradina, kada je zaplenjeno oko dva kilograma srebrnog nakita.

Nakit krila u jastuku

Neobičan pokušaj krijumčarenja više od 600 grama srebrnog prstenja, narukvica i lančića u jastuku za putovanje sprečen je na ovom prelazu 27. oktobra. Prekršaj je otkriven kada je na ulaznoj strani za detaljan pregled izdvojen autobus strane registracije, koji je saobraćao na relaciji Istanbul-Sarajevo.

Uprava Carina

 

"Kada su svi putnici preuzeli prtljag, tokom kontrole unutrašnjosti autobusa, na mestu gde je prethodno sedela jedna putnica pronađen je neobično težak jastuk za putovanje. Kada su carinici pogledali njegovu unutrašnjost, ispostavilo se da su u sunđerastom punjenju sakrivene kesice sa srebrnim nakitom", naveli su iz Uprave carina.

Oni su naveli da je oko 1,3 kilograma različitog srebrnog nakita zaplenjeno i nekoliko dana ranije na ovom istom prelazu. Pokušala je da ga prokrijumčari putnica autobusa koji je saobraćao na liniji Istanbul-Novi Pazar, tako što ga je sakrila u torbu sa garderobom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija