Aktuelno

Više javno tužilaštvo: Ima osnova za suđenje lekaru iz "Balans Medike" čiji je pacijent preminuo posle kiropraktike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

13:01

Više javno tužilaštvo: Ima osnova za suđenje lekaru iz "Balans Medike" čiji je pacijent preminuo posle kiropraktike
Više javno tužilaštvo: Ima osnova za suđenje lekaru iz "Balans Medike" čiji je pacijent preminuo posle kiropraktike - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu dostaviće krivičnu prijavu i prikupljene dokaze u predmetu "Balans Medika" na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, budući da se u radnjama opisanim u krivičnoj prijavi stiču elementi krivičnog dela Teško delo protiv zdravlja ljudi učinjenom iz nehata, a koje je u nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva.

Krivičnu prijavu protiv doktora Slaviše Đ. zaposlenog u ordinaciji "Balans Medika" kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju "Banjica", ovom tužilaštvu je 15. jula podneo zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, a u vezi sa tretmanom obavljenim na vratnom delu kičme kod pacijenta M.Đ. (58), koji nakon toga više nije mogao da se kreće, te je kolima Hitne pomoći prevežen u Institut za ortopediju gde je preminuo 9. juna.

Iz sudsko-medicinskog veštačenja povreda M.Đ. proizlazi da je povreda vrata bila uslovljena teškim oboljenjem vratne kičme, i koja najverovatnije ne bi mogla da nastane kod zdrave osobe, a sa kojim stanjem i težinom bolesti se doktor Slaviša DJ. nije u dovoljnoj meri upoznao pre vršenja tretmana, što je bila njegova dužnost.

Stoga, radnje koje je primenio tokom tretmana predstavljaju neadekvatan i nebezbedan lekarski postupak, zbog čega VJT u Beogradu smatra da se Slaviše DJ. stiču elementi pomenutog krivičnog dela.

Tužilaštvo podseća da je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16.40 časova iz privatne klinike "Balans medika" u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac M.Đ. (58) koji je u "Balans Mediki" bio na tretmanu radi nameštanja prvog vratnog pršljena ("atlasa").

Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

M.Đ. je preminuo 9. juna na Institutu za ortopediju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija