Aktuelno

Korona presek: Još dve osobe preminule od posledica infekcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

18:16

Korona presek:  Još dve osobe preminule od posledica infekcije
Korona presek: Još dve osobe preminule od posledica infekcije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u protekla 24 sata testirane 9.984 osobe, od kojih je na koronavirus pozitivno njih 1.100. Preminulo je dvoje obolelih. Trenutno su hospitalizovane 262 osobe, dok je njih 23 na respiratorima.

 


Podsetimo, u Srbiji su juče na koronavirus testirane 11.132 osobe od kojih je prisustvo virusa potvrđeno kod njih 1.208.

Državni sekratar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da nema razloga za paniku zbog pojave novog soja koronavirusa koji je do sada registrovan u 29 zemalja, ali da sa koronom treba uvek biti oprezan i pridržavati se osnovnih mera zaštite - pranja ruku, nošenja maske u zatvorenom i izbegavanju gužvi.

"Imamo povećan broj zaraženih poslednjih dana, a to je posledica novogodišnjih praznika kada smo zaboravili da korona postoji. Moramo stalno podsećati naše građane da je ona još uvek tu, da nam zadaje probleme, da imamo 24 pacijenta na respiratorima. To nije ohrabrabrujuća brojka s obzirom da će od njih više od 50 odsto izgubiti život", rekao je Đerlek za Tanjug.

Dodaje da razume mlade i njihovu želju da se konačno okupe i provedu, ali, upozorava da virus iz kafića i diskoteka donese kući i time ugrožavaju najmilije koji imaju i druge bolesti.

Što se tiče pojave novog soja koronavirusa, državni sekretar ističe da je on posledica toga što nismo postigli dovoljan procenat prokuženosti ni u Evropi ni u svetu, ni prirodnim putem ni vakcinacijom.

"Time smo omogućili virusu da mutira i sada imamo stalno nove sojeve", konstatuje Đerlek.

Ne očekuje da dođe do nekog većeg povećanja broja zaraženih, ali upozorava da je vreme gripa koji je naročito opasan za one koji nisu primili  četvorovalentnu vakcinu protiv gripa.

"Grip, respiratorne infekcije, plus komorbiditeti i ako dodamo koronavirus to je suviše jak teret za organizam oslabljenog imuniteta", upozorava Đerlek.

On je apelovao na sve, a posebno na one starije od 64 godine da se vakcinišu, jer se pokazalo da imunitet od vakcina traje tri do četiri meseca.

Komentari (0)

Srbija