Aktuelno

Lalić i danas odgovarao na pitanja optuženih iz Belivukove grupe, priznao da je platio ubistvo Pavla Đurića

Komentari

Autor: Tanjug/EuronewSs Srbija

30/01/2023

-

16:09

Lalić i danas odgovarao na pitanja optuženih iz Belivukove grupe, priznao da je platio ubistvo Pavla Đurića
Lalić i danas odgovarao na pitanja optuženih iz Belivukove grupe, priznao da je platio ubistvo Pavla Đurića - Copyright MUP Srbije, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić nastavio je da u Specijalnom sudu u Beogradu odgovara na pitanja optuženih u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, nedozvoljeno nošenje i držanje oružja, trgovinu drogom, otmice i silovanje.

Sudija je na početku pročitala dopis iz Okružnog suda u kojem je navedeno da optuženi Vlade Draganić ne može dugo da sedi zbog bolova u kičmi, zbog čega je sudija Draganiću dozvolila da u toku suđenja ustaje kada mu to bude bilo potrebno. 

"Novac zakopan na placu"

Optuženi Miloš Budimir je nastavio sa ispitivanjem Lalića, a koje je započeo na prethodnom suđenju.  Lalić je rekao da je Millošu Budimiru spasao život kada je Lazar Vukićević ispred kuće u Ritopeku pucao na Budimira.

 
On je optuženom Budimiru rekao da mu je spasio život i da Budimir ne bi sada bio tu da nije bilo njega.

"Da li osećas bar malo zahvalnosti, ti meni Miloše duguješ život, da li si mi ti nešto kupio zbog toga", upitao je Lalić na šta je Budimir rekao "kakav si ti materijalista".  

Na početku izlaganja Budimir je skrenuo pažnju sudiji da je Lalić njega vređao tokom prethodnog suđenja, te je predložio da se kazni ako nastavi.

Lalić je ponovio da će ostali okrivljeni-saradnici više pričati o Luki Perenceviću, koji je ubijen prošle godine u maju na Banjici. 

Budimir je ispitivao Lalića i o praćenju i fotografisanju Veljka Banovića zvanog Votka, bliskog saradnika Luke Bojovića,  te je Lalić rekao da je video fotografije njegove kuće u Gornjem Milanovcu, kao i fotografije njega na terasi kako puši i njegov automobil.

Lalić je naveo i da je supruga Miloša Budimira zakopala novac na placu kod Budimirovog oca, dok je optuženi Budimir to negirao i tvrdio da je Lalić zakopao svoj novac na tom placu.   

Okrivljeni-svedok je istakao i da je Budimirova žena vozila noviji automobil marke "BMW 5" bez dana radnog staža. 

Budimir je postavljao Laliću pitanja o njegovom stanu i lokalu na Dedinju, aludirajući da su te nekretnine kupljenje od novca koje je stekao kriminalnim radnjama.

Lalić priznao da je platio ubistvo Pavla Đurića

Lalić je danas odgovarajući na pitanja optuženog Miloša Budimira rekao da je platio nekom da Pavla Đurića izbode u jutarnjim časovima krajem 2020. Lalić je rekao da ga je Marko Miljković "pritiskao" da mu se oduži za pomoć kod "ubistva na šunama" time što će da ubije Đurića, a što je, tvrdi, on odbio.

Budimir je u pitanjima aludirao da su se Lalić i Đurić sukobili oko trgovine drogom u Evropi.

Takođe, Budmir je pitao Lalića zašto je naložio ubistvo Đurića, na šta je Lalić rekao "ne bih tako formulisao", a Budimir je promenio pitanjte umesto naložio rekao "platio", na šta je Lalić odgovorio potvrdno.

"I tebi sam spasio život pa mi se nisi još odužio i još si me pokrao za pola kilograma kokaina", rekao je Lalić Budimiru komentarišući da je time pokazao kako je dobar čovek.

Lalić je Budimira ispravio gramatički, nakon čega je Budimir rekao "ja nemam dva fakulteta", te je u nekom trenutku Lalić Budimiru poručio: "Ti bi na fakultet, a još ni srednju školu nisi završio".

Lalić je rekao i da ga je Miljković pritiskao da vozi blindirano vozilo, jer je grupa bila obaveštena da je Lalić na meti Veljka Banovića zvanog Votka.

Budmir je Lalića ispitivao i o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće, na šta je Lalić rekao da nije direktno učestvovao u njegovom ubistvu, već je samo ustupio svoju škodu kako bi pripadnici grupe otišli na sastanak sa advokatom Dejanom Lazarevićem.

"Nakon sastanka su se pripadnici, među kojima je bio i Miloš Budimir, vratili i tada je Miljković rekao Laliću da su ubili Markovića", precizirao je Lalić.

"Sad si priznao da je Mitić mrtav"

Odgovarajući na pitanja o putovanju u Atinu, gde su likvidirani Igor Dedović i Stevan Stamatović, Lalić je ispričao da je u njegovim kolima bila oprema za praćenje, ali da im to nije stvaralo probleme sa grčkom policijom jer je u toj zemlji takva oprema legalna.

Lalić je pričao i o lažiranoj likvidacijili Milinka Brašnjovića, ubistvu Ljubomira Lainovića, automobilima koje su pripadnici grupe vozili i stvarima o kojima je već ispričao. Budimir je više puta pomenuo Lalićevu majku, devojku i prijatelje, pokušavajući da ga iznervira, dok je Lalić odgovarao pominjući Budimirovu ženu i oca.

Tokom današnjeg suđenja Budimir je Lalića uglavnom ispitivao o automobilima koje je koristila grupa i muškarci koje su oni pratili, pa je zalazio u detalje i pitao koje su tablice, boja automobila i model.

Pričajući o ubisvu Nikole Mitića, Lalić je pitao Budimira "ko je ubio Mitića, ti ili ja", na šta je Budimir rekao "ti, ti si to potpisao, nisam ja".

"Sad si priznao da je Mitić mrtav", rekao je potom Lalić Budimiru.

Budimir je Lalića ispitivao o dovođenju Lazara Vukićevića u kuću u Ritopeku, pa je Lalić tačno opisao kako je Vukićević pucao na Budimira i da je metak završio u zidu. Budimir je, pričajući o blizini sa koje je Vukićević na njega pucao, pitao Lalića kako je moguće da ga nije ubio ako je tako blizu bio.

"Nažalost, nije te ubio", odgovorio mu je Lalić.

Lalić je pričao o Zdravku Radojeviću i njegovom odnosu sa Milošem Budimirom, čiji je on bio kum. Suđenje se nastavlja sutra, za kada je predviđeno da Marko Budimir postavlja pitanja.

Lalić je ranije tokom iznošenja odbrane rekao da je Markovića ubio Ljubomir Lainović, kojeg su kasnije na Kosovu ubili pripadnici kavačkog klana. Sudija je odredila pauzu od 30 minuta nakon čega će Miloš Budimir nastaviti sa ispitivanjem Lalića.

Nakon Budimira i ostali optuženi će postavljati pitanja okrivljenom-saradniku Laliću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija