Aktuelno

Lalić u nastavku svedočenja tvrdi: "Zvicer je 'veliki šef'"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

20/12/2022

-

14:05

Lalić u nastavku svedočenja tvrdi: "Zvicer je 'veliki šef'"
Lalić u nastavku svedočenja tvrdi: "Zvicer je 'veliki šef'" - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković, Miloš Rafailović, Tanjug/Zoran Žestić, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu okrivljeni-saradnik Srđan Lalić nastavio je da odgovara na pitanja o zločinima za koje se potvrđenom optužnicom tereti grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Lalić je odgovarajući na pitanja predsednice sudskog veća ispričao da su Belivuk i Miljković doneli odluku da Milan Ljepoja bude ubijen. On je rekao je da je to bila osveta jer je Ljepoja učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini, kao i da je za to ubistvo kao nagradu nekoliko pripadnika ovog klana od Zvicera dobilo po kilogram kokaina.

Blindirano vozilo "audi" koje je Belivuk koristio, prema Lalićevim rečima dobio je od "kavačkog klana", a nasledio od ubijenog Aleksandra Stankovića. 

Lalić je pričao o tome ko se bavio prodajom droge, pa je rekao da su Belivuk i Miljković bili zaduženi za prodaju i nabavku kokaina, a braća Miloš i Marko Budimir za nabavku i prodaju marihuane.

Nakon sudije Laliću postavlja pitanja advokat Gordana Božilović Petrović. Sudija je na početku saopštila da je veće odbilo predloge odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje svi zapisi o pretresanju kuće u Ritopeku i nekoliko stanova.

Prethodno su pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni u Specijalni sud u Beogradu iz pritvora Okružnog zatvora, u dva navrata u koloni od dve marice i šest policijskih automobila.

Svađa u sudnici

Lalić je danas govorio i o vezi navodnog vođe Kavačkog klana Radoja Zvicera sa optuženim Markom Miljkovićem. Lalić je kazao da je Zvicer "veliki šef" i da nije hteo da se petlja sa nižepozicioniranim pripadnicima tog klana, kada je zaplenjena droga koju je Lalić uzeo od njega za jednog člana kavačkog klana "Perunovića".

Dalje je pričao o slici koju mu je Zvicer iz bolnice u Ukrajini poslao sa podignutim prstom i crevom u ustima, a spomenuo je i da mu je Zvicer ostao dužan 2.700 evra.

Miljković je ispitivao Lalića o isceniranom ubistvu  Milinka Brašnjevića, pa je Lalić rekao da su polili lažnu krv po njemu, vezali ga i slali fotografije "škaljarskom klanu", te su za tu navodnu likvidaciju dobili 200.000 evra.

Lalić je naveo da je Belivukova i Miljkovićeva grupa planirala ubistvo Luke Perenčevića, jer je Miljković prvo isplanirao da Perenčević ubije Dragana Supurovića, kako bi Miljković preuzeo i tribinu navijača "FK Rad".

Nastavak suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka obeležen je polemikama, na momente i svađama okrivljenog-svedoka Srđana Lalića i drugooptuženog Marka Miljkovića, zbog čega je predsednica sudskog veća Vinka Beraha morala u više navrata da reaguje i da ih prekida.

Potom je Belivuk zatražio od sudskog veća da upozori okrivljenog-svedoka Srđana Lalića da prestane da se ponaša kao da je na političkom skupu i da poziva ostale optužene da učine kao i on i potpišu sporazum o priznanju krivice.

"Zamislite šta bi bilo da ja izgovorim onom ko tako postupi da ću im pobiti porodicu", rekao je Belivuk, uz ogradu da nikom ne preti.

On je za Lalića rekao da je do juče bio "nasmejani koljač" i pekao ljude peglom, i da se kao osoba koja je "izvršila 6.000 krivičnih dela" i danas pred sudom ponaša kao kriminalac i da zato moli sudsko veće da ga upozori na pristojno ponašanje.

Predsedavajuća veća Vinka Beraha upozorila je Lalića da se ne smeje dok odgovara na pitanja optuženih, ne odgovara neprikladnim rečima i ne gestikulira, dok je od optuženog Marka Miljkovića, koji nastavla ispitivanje okrivljenog-svedoka, zatražila da pitanje postavlja bez ironije u glasu i bez osmeha.

Šta je lalić ispričao na prethodnim ročištima?

Lalić je tokom izlaganja pričao o ubistvima sa optužnice, ali i o zločinima koji se u njoj nisu našli. Odgovarajući ranije na pitanja, Lalić je rekao da je Miljković bio mozak ove grupe, kao i da je on osmislio na koji način će se tela, nakon ubijanja, uklanjati.

Lalić je rekao da je bio distributer za kriptovanu aplikaciju "Skaj", te da je pre hapšenja imao 1.250 korisnika, napominjući da je snabdevao većinu pripadnika "kavačkog klana".

Okrivljeni-saradnik je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na "Kavački klan" čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao pet miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je, kako je rekao, planirana njegova likvidacija .

Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. 
Lalić je pored ubistava sa optužnice pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Peruničića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih. 

Nakon Lalićevog iskaza, slede i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinama nekadašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Komentari (0)

Srbija